Kuchyně na míru – na co si dát pozor, aby byla linka opravdu perfektní?

O perfektní kuchyni sní nejedna žena i vášnivý amatérský kuchtík. Jak ale taková kuchyně vypadá? V dnešní době perfektní kuchyni asi nejlépe odpovídá kuchyně vyrobená přímo na míru. A to jak danému prostoru, tak i vašim požadavkům. I v případě kuchyní na míru ovšem existují jistá úskalí, na které je třeba myslet. Která to jsou?

Jasně daný rozpočet

Kuchyně na míru lze jistě počítat mezi investice, které se mohou vyšplhat i do řádů stovek tisíc korun. Nemáte-li neomezený rozpočet, ale zároveň po kuchyni na míru toužíte, ještě před návštěvou kuchyňského studia si stanovte rozpočet. Samozřejmě čím více peněz budete moci na svou novou kuchyni uvolnit, tím lépe. Díky jasně dané částce budete mít jistotu, že výsledná kuchyně nebude nad vaše finanční možnosti a také tím jasně stanovíte limity kuchyňskému studiu. Dohodnutý rozpočet sdělte hned na první schůzce. Zvolíte-li dobré studio, jako je například kuchyně na míru Plzeň, designér kuchyní se bude snažit vymyslet to nejlepší řešení v rámci vašich možností.

Linka, kterou budete milovat

Mnoho lidí zapomíná na to, že kuchyňská linka na míru není řešení na pár let, ale pravděpodobně bude kuchyní na celý život. Proto byste měli jejímu vzhledu věnovat velkou pozornost. Rozhodovat se můžete podle okolního zařízení interiéru, plánovaných změn, univerzálnosti a nadčasovosti i oblíbeného interiérového stylu. V každém případě byste se do své linky měli opravdu zamilovat a umět si představit, že vám svým vzhledem bude kuchyně dělat radost i za dlouhá léta.

Čemu se v tomto ohledu vyvarovat? Opatrní buďte v extravagantních barevných i materiálových kombinacích, u výrazných odstínů i některých stylů linek. Sníte-li o útulné, domácké kuchyni, pamatujte, že rozhodně nemáte jen jedinou možnost v podobě rustikální kuchyně. Nechte si ukázat různé varianty řešení. Pokud jste na pochybách, nebo si některé varianty nedokážete dobře představit, nechte si vytvořit vizualizace. Pomohou vám při rozhodování, která z kuchyňská linka pro vás bude ta pravá.

Rozvržení kuchyňského prostoru

Největší výhodou kuchyní na míru je efektivní využití každého centimetru daného prostoru. Ale to není všechno. Propracovaný úložný prostor, velkorysá pracovní plocha, správná výška nástěnných skříněk i linky samotné – kuchyně na míru jdou dnes rozhodně ještě dál a mohou toho nabídnout mnohem víc. Pokud investujete do kuchyně na míru, dobře si rozmyslete rozmístění spotřebičů i úložného prostoru. To by vám mělo absolutně vyhovovat, odpovídat vašemu pohybu při vaření a v ideálním případě vám dobře navržená kuchyně ušetří i nějaké ty kroky a pobíhání z jedné strany kuchyně na druhou.

Nemáte-li představu, jaký spotřebič je vhodné kam umístit, nebo jaká výška skříněk a polic vám bude vyhovovat, možná by pro vás byla vhodným řešením tzv. ergonomická kuchyně. U té je myšleno na to, aby kuchyňská linka padla jako ulitá nejen danému prostoru, ale i vám samotným.

Nechte si poradit!

Je možné, že o své nové kuchyni na míru máte zcela jasné představy, které jen potřebujete profesionály přenést na papír a přetavit do reality. I když máte ale vše dobře rozmyšlené a víte, co jak chcete, přece jen si ponechte otevřenou mysl. Pracovníci kuchyňských studií mají za sebou mnoho zkušeností a s kuchyněmi si opravdu rozumí. Je vysoce pravděpodobné, že přijdou se skvělými nápady, které vaši vizi posunou ještě o stupínek výš a přispějí tak k ještě větší pohodě a snadnému užívání kuchyně. No řekněte, nebyla by škoda nechat si takovou příležitost uniknout?