Chystáte se stavět terasu svépomocí? Poradíme vám, co všechno zohlednit

Pokud bydlíte v rodinném domě se zahradou, pravděpodobně přemýšlíte i nad terasou, kde především v letním období strávíte spoustu času. Stavba terasy svépomocí vyžaduje důkladnou přípravu a před samotnou realizací si ještě ujasněte, co všechno od výsledku očekáváte.

Terasa se stane odpočinkovým místem, kde si vychutnáte snídani i večeři, přečtete knížku po náročném pracovním dni i posedíte se svými přáteli o víkendu. Terasa by se měla budovat na jižní, případně západní straně domu. Samozřejmě je důležité zamyslet se nad velikostí. Chcete mít na terase venkovní nábytek, gril, úložné prostory i dekorativní prvky a květiny? Standardní velikost potom je okolo 25 metrů čtverečních.

Myslete na nářadí

Potřebovat budete kvalitní nářadí. Pro vyhloubení základů jsou žádoucí krumpáč, rýč a lopata. Betonáž vyžaduje stavební míchačku, pro přenos betonu a štěrku využijete zase stavební kolečko a lopatu. V neposlední řadě se neobejdete bez vodováhy, ideálně dvoumetrové.

Základová plocha pod terasu

Existuje několik různých variant, jak terasu vybudovat. První možností je terasa na chodníkových deskách, dále pak terasa na základ, přičemž sklon by měl být směrem od domu zhruba dvě procenta. Poslední variantou jsou rektifikační terče, které nachází uplatnění v okamžiku, kdy se terasa nachází nad úrovní zahrady.

Samozřejmě nesmíme zapomenout na distanční podložky, nerezové vruty pro spojení jednotlivých dílů a další prvky.

Současné trendy

Zapojte trochu fantazie. Jak by měla terasa vypadat? Jaký materiál na terasu zvolit? Preferujete dřevo, kompozit, beton, případně keramiku? Dřevo je příjemný materiál, který do zahrady dokonale zapadne, ovšem je spojován s krátkou životností, pokud se správně neudržuje. Jakýsi kompromis nabízí WPC, tedy dřevoplast odolný vůči UV záření i vlhkosti a povětrnostním vlivům.

  • NoMyTherm
  • Sokolovská 72/113
    360 05 Karlovy Vary
  • +421 604 530 527