Rekonstrukce koupelny

Koupelna je potřebnou součástí našeho bytu, kde nejen vykonáváme hygienické potřeby, ale i relaxujeme a zkrášlujeme své tváře. Bohužel bývá tou poslední místností, která je zrekonstruována. Přitom si přestavbu zaslouží v podstatě nejvíce.

Rekonstrukce koupelny

Koupelna je místem každodenního odpočinku a očisty. Díky vysoké vlhkosti je životnost interiéru koupelny o něco nižší než u ostatních místností. Hlavně jestli se nachází v bytu, kde je ještě stále ohraničena umakartovým jádrem. Každá rekonstrukce je ale jiná. První fází při změně koupelny je rozhodování.

První fáze: Rozhodování, návrhy a nápady

Ještě před samotnou rekonstrukcí váš čeká nelehký úkol. Musíte si rozmyslet, co vlastně od přestavby očekáváte a jak chcete, aby finální koupelna vypadala. Je třeba se zamyslet nad několika hlavními body.

1. Jak velká rekonstrukce to bude?

Podle náročnosti můžeme rekonstrukci rozdělit na tři hlavní typy. Prvním je výměna starého kusu za nový, například staré vany za novou. Taková rekonstrukce je relativně rychlá a levná, ale i tak dovede místnost naprosto proměnit.

Druhým je částečná rekonstrukce, při které změníte jen interiér koupelny, nebo jeho části a při které vám nehrozí zednické práce.

Třetím typem je celková rekonstrukce. Jestliže váš byt disponuje starší koupelnou je tato rekonstrukce nejvhodnější alternativou. Sice je ze všech nejdražší, ale jedná se o dlouhodobou investici. Při celkové přestavbě se většinou nevyhnete ani zednické práci, odhalíte případné nedostatky v rozvodech vody, či elektřině a vedení plynu. Předejdete tvorbě plísně a můžete si vytvořit novou místnost, která vám bude vyhovovat i velikostně.

2. Jedna firma na vše, nebo několik specialistů?

Dalším velkým rozhodnutím jsou dělnické práce. Buď zvolíte jednu firmu a zadáte jí zakázku na klíč. V tomto případě za vás firma udělá vše od návrhu po veškerou instalaci a vy už jen přijdete do nové plně funkční koupelny. Nebo každou jednu část zadáte jiné společnosti. Můžete tak hledat odborníky, kteří vám budou vyhovovat dle ceny i kvality. Přestavba pro vás ale bude složitější, jelikož budete muset se všemi komunikovat a sami si instalatérské práce zařizovat.

3. Co je potřeba před kontaktováním firmy

Předtím než zakázku předáte firmě, musíte mít vytvořený nástin vašich požadavků. Je třeba se rozhodnout, jestli preferujete vanu, či sprchový kout. Jak chcete vytápět koupelnu, přejete si podlahové vytápění, nebo topení pomocí žebříků. Je vhodné si v hlavě vytvořit návrh rozložení interiéru. Rozmyslet si, kam chcete co umístit a hlavně co všechno má být součástí koupelny, bude-li v ní i pračka a sušička a kam byste chtěli dát boiler, je-li potřeba. Posledním a neméně důležitým je designové a barevné řešení. Je čistě na vás, jestli bude koupelna zelená, nebo hnědá, jestli preferujete kachličky, nebo voděodolné nátěry. Toto všechno si musíte rozmyslet, pak už jen stačí objednat vámi zvolenou firmu, která vám pomůže s realizací.

Kdy jsou potřeba zednické bourací práce?

Většina z nás nemá to štěstí, že by se nastěhovala do nového bytu, či si mohla postavit nový dům dle svých představ. V případě, kdy žijete ve starém domově, je vysoce pravděpodobné, že se zednické práci nevyhnete.

V případě, kdy máte v bytě umakartové jádro, je rekonstrukce více než vhodná. Umakart je vlastně jen slisovaný karton. Je tedy nepraktickou zdí, která nic neodhluční. Po krátké chvíli nevypadá esteticky dobře, jelikož začíná hnít a na různých místech se odchlipovat. Jeho největším problémem je ale plíseň, díky svému složení v sobě drží vlhkost a je výborným místem pro zrod plísně. Jestli nechcete ve vašem bytě tohoto nezdravého návštěvníka, bude celková přestavba nutná.

Výhody a nevýhody rekonstrukce jádra

Nahrazení jádra běžnou zdí nese několik výhod. Můžete si vytvořit vámi preferované velikosti místností. Budete mít jistotu, že veškeré rozvody jsou v pořádku. Na rozdíl od umakartu můžete využívat i nábytek závěsný do zdi, jelikož cihla dokáže tíhu unést. Jedná se o poměrně efektivní cestu pro odhlučnění místností a hlavním pozitivem je dlouhodobá životnost. Přestavba bude ale finančně náročná a čeká vás spousta uklizení po odstranění umakartu kvůli jeho prašnosti.

Dá se bourání vyhnout?

Je i možnost, jak se demolici umakartového jádra vyhnout. Je možnost jej vyspravit pomocí nalepovacích podkladů či zpevnit sádrokartonem. Výhodu této metody je její rychlost a nízká cena. Bohužel se nejedná o dlouhodobé řešení a nemůžete úplně upravit elektroinstalaci.

Na koho se obrátit

Víte, že je rekonstrukce koupelny nutná, ale nevíte, jak postupovat? Dnešní trh nabízí spoustu podniků, které vám dokáží poradit a vytvořit vaši koupelnu snů. Zkuste kontaktovat například NoMyTherm. Jedná se o super kolektiv lidí, kteří se instalatérskou prací zabývají už několik let. Svou praxi nabyli v zahraničí, po dlouhé době se jim zastesklo po domově a rozhodli se své znalosti aplikovat v Česku. Jestli se chcete svěřit profesionálům, kteří stavěli koupelny i v Belgii, Švýcarsku, Rakousku či Anglii, jste na správném místě. Tato instalatérská firma nezná slovo „nejde“ a nabízí instalatérské služby od veškerých rozvodů, montáží a oprav po kompletní rekonstrukce na klíče. Jejím polem působnosti jsou západní Čechy, Praha a okolí. Jestli se vaše stará koupelna nachází v těchto lokalitách, neváhejte a kontaktujete NoMyTherm.