Jaké trendy letos ovládnou svět byznysu a pracovní trh?

Kdo se chce držet v podnikatelském soukolí, musí svou firmu průběžně ladit dle trendů, které v daný moment hýbou světem byznysu. Letos se hovoří především o hybridním modelu práce, plochých organizacích a ještě intenzivnějším budování vztahů se zákazníky. Konkrétní tipy najdete v následujících řádcích.

Hybridní model práce

Striktní in-office model se jeví jako zastaralý a podle odborníků zvyšuje pravděpodobnost odchodu zaměstnanců. Ti se naopak přiklání k flexibilnímu přístupu zaměstnavatelů a vítají možnost částečné home office. V domácím prostředí panuje větší pohoda, a zaměstnanci si navíc mohou lépe rozvrhnout denní harmonogram a efektivně skloubit osobní život s pracovními povinnostmi.

CRM jako nutnost

Význam digitálních nástrojů, které automatizují a zefektivňují vnitropodnikové procesy, v poslední dekádě dramaticky stoupl. Firem, které dokáží fungovat bez sofistikovaného podnikového softwaru, je nyní naprosté minimum. Dalším „must have“ dnešní doby je také systém CRM, bez jehož pomoci nemůže obchodní a marketingové oddělení fungovat tak, jak si současný trh žádá. S detailními analýzami lze lépe predikovat budoucí vývoj a realizovat cílenější (a tedy úspěšnější) kampaně. Vhodně zvolená platforma navíc funguje i jako software pro řízení projektů.

Chcete-li si CRM systém vyzkoušet zdarma, stáhněte si český eWay-CRM, který je často zmiňován jako nejlepší řešení postavené na rozhraní oblíbeného emailového klienta Outlook.

Zploštění organizační struktury

Pevná hierarchie se v mnoha firmách otřásá v základech. Ukazuje se, že systém typu přímých nadřízených a řetězové komunikace není tak efektivní jako plošší struktura, která spočívá spíše v rozvoji dovedností konkrétních členů. Kromě jednodušších organizačních vztahů spočívají výhody ploché organizace ve větší nezávislosti zaměstnanců – s tím jde ruku v ruce větší motivace a další subjektivní pocity, od nichž se odráží výsledný výkon pracovníků.