Víte, jaký je rozdíl v pravidlech použití reflexní vesty pro soukromé a pracovní cesty? Vyhněte se zbytečným problémům

Reflexní vesta je nepostradatelnou součástí výbavy každého vozidla, přičemž bez ní byste správně neměli ani vyjet na pozemní komunikaci. Málokdo ale ví, že jiná pravidla platí v případě soukromých cest a jiná zase v případě pracovních. Znáte rozdíl?

Dávejte si pozor na rozdíly

Nejspíše všichni známe pořekadlo, že neznalost neomlouvá. To samé samozřejmě platí i pro pravidla použití reflexních vest, díky kterým upozorníme ostatní řidiče na svou přítomnost mimo naše vozidlo. Rozhodně nepodceňujte nasazení vesty, jelikož vám může taková maličkost zachránit i život.

Pokud provozujete vozidlo pro soukromé účely, určitě si ještě z autoškoly pamatujete pravidla pro nošení vesty, máme pravdu? Řidičům z povolání by zase nezbytné školení měl zajistit zaměstnavatel v rámci BOZP. Teoreticky by se dalo říct, že každý přesně zná všechna důležitá pravidla. Je to doopravdy tak? Bohužel velké množství lidí stále v pravidlech tápe a nemá o nich ponětí.

Soukromá versus pracovní cesta

Opakování je matka moudrosti, tudíž neuškodí si pravidla připomenout. Jako první zmíníme soukromé cesty nesloužící k výkonu vašeho povolání. Dle pravidel silničního provozu, konkrétně zákona č. 361/2000 Sb., musí každý řidič mít nasazenou reflexní vestu v případě, kdy se pohybuje mimo vozidlo stojící mimo hranice obce (nouzové stání).

A jak zákon pohlíží na pracovní cesty? Zde je třeba zmínit ještě dodatečnou úpravu, na kterou musí zaměstnanci na pracovních cestách dbát. V případě pracovních cest je totiž potřeba na sobě mít reflexní vestu vždy, když musíte nouzově zastavit. To platí nejen mimo obec, nýbrž zároveň také v obci! Dávejte si pozor také na to, že vesta je povinná nejen pro řidiče, ale pro všechny zaměstnance jedoucí ve vozidle.

Školíte poctivě své zaměstnance?

Bezpečnost práce na pracovišti nesmí být v žádném případě zanedbávána. Věřte tomu, nebo ne, ale nemusí se jednat jen o nudné několikahodinové kázání, při kterém vaši zaměstnanci usínají. Záleží samozřejmě na tom, kdo je váš koordinátor BOZP. Ne všichni poskytovatelé provádí svou práci dobře a zařídí vše potřebné. Na to si dávejte pečlivý pozor.

Jestli hledáte komplexní služby v oblasti BOZP, rozhodně můžeme doporučit společnost PREVENT. Zmíněná společnost je schopna zařídit nejen školení BOZP (školící platformy INSTRUCTOR a EDUNIO), ale také zařídí všechny ostatní potřebné oblasti.

Jedná se o BOZP, PO, PLS, včetně veškeré dokumentace, školení, audity a vedení vaší agendy. S takovými službami vám odpadne mnoho práce a budete se moci soustředit na zábavnější a ziskovější činnosti. Každý dobrý podnikatel totiž ví, že jeho čas je velmi cennou komoditou a nesmí být plýtván zbytečně.