Mouka, to není jen ta pšeničná!

O prospěšnosti pečiva se vedou dlouholeté spory. Především v honbě za štíhlou postavou se ho snažíme z našeho jídelníčku spíše eliminovat. To je přitom chyba. Nejde totiž o pečivo samotné, ale o mouku, z níž je vyrobené.

Pod pojmem mouka jsme si ještě donedávna mohli představit jen tu klasickou bílou rafinovanou. O její prospěšnosti se opravdu dá polemizovat. Vzniká totiž namletím předem obroušeného zrna, které ji zbavuje klíčku a obalových částí. Ty přitom obsahují nejvíce vitamínů, minerálních látek a zdraví prospěšných tuků. Proto se klasická bílá mouka za zdravou nepovažuje. Tou je mouka celozrnná vzniklá namletím celých zrn.

Zaměřeno na vitamíny a minerální látky

Problém však není jen v obsahu vitamínů a minerálních látek. Obilná zrna jsou také zdrojem živin a energie. Prospěšné zdraví však nejsou jen mouky celozrnné. Správnou volbou a vhodnou alternativou k mouce pšeničné je mouka špaldová. To je v podstatě stará odrůda mouky pšeničné. Jen namletá z celých pšeničných zrn a během mletí nedochází k odstranění otrub a klíčků.

Mouka špaldová

Na trhu se setkáte se špaldovou moukou hladkou, hrubou i polohrubou. Jejich využití je přitom stejné jako u hladkých, polohrubých a hrubých muk rafinovaných. Hladká špaldová se hodí do koláčů a palačinek, hrubá a polohrubá do knedlíků, noků a halušek. za pozornost stojí i mouky ječná a žitná. Ze žitné (s příměsí pšeničné) upečete chleba, rohlíky a perník. A při zahušťování vyzkoušejte jemně mletou mouku ječnou.

Mouka mandlová

Ve velké oblibě cukrářů je mandlová mouka vzniká jemným namletím blanšírovaných mandlí. A tudíž si uchovávající látky obsažené v samotných mandlích. Z těch minerálních se jedná především o obsah manganu, hořčíku a vápníku. Stejně jako nenasycených mastných kyselin. Hrnek mandlí obsahuje celodenní potřebu hořčíku.

Arašídová a banánová

Z mandlové mouky snadno vyrobíte mandlové mléko, marcipán, přidat ji můžete do koláčů i palačinek. K sehnání je ve specializovaných obchodech či e-shopech (například na vitalcountry.cz). Stejně jako další mouky včetně vyloženě atypických, jako jsou amarantová, arašídová či banánová. O těch se ale rozepíšeme někdy jindy.