Kancelářské židle: Jak vybrat správně?

Pokud je vaší prací sedavé zaměstnání za počítačem, od kterého se nehnete prakticky den, je nadmíru důležité pro vaše tělo a zdraví, abyste měli pod sebou kvalitní oporu v podobně kancelářské židle. Pokud byste totiž strávili byť jen pár hodin na nepohodlné židli, brzy byste se potýkali s bolestmi zad, krční páteře, nohou, a prakticky celé tělní klenby. A hlavně může pro vás toto nezdravé sezení mít nepříjemné následky do budoucna. Jak se tedy vyznat v jejich nabídce a které faktory před nákupem zvážit?

Typ kancelářské židle

První věcí je zvážit, jaký typ kancelářské židle vlastně chcete a potřebujete. Jestli má být pevná, na kolečkách, ergonomická a tak dále.

  • Za nás určitě doporučujeme ergonomickou variantu, která nabízí dostatečnou podporu jak zádům, tak vaší krční páteři. Zde je třeba zvážit, zda chcete síťované nebo polstrované opěradlo.
  • Židle na kolečkách je praktickou záležitostí v pohybu po místnosti, nicméně pokud máte v kanceláři například laminátovou podlahu, kolečka od židle by ji mohla jednoduše poničit. V tomto případě je vhodná židle s měkkými nožkami.

Materiál

Jak již bylo zmíněno, nejčastěji při výběru židle volí zákazníci buď polstrované, nebo síťované opěradlo.

  • Síťovaná opěradla bývají prodyšnější a pružnější, takže se jednodušeji přizpůsobí tvaru vašeho těla. Mnohé z nich nabízí také bederní opěrky, takže se jedná o vhodnější variantu, pokud ve svém zaměstnání trávíte opravdu mnoho času.
  • Polstrované opěradla u židle jsou také samozřejmě komfortní, nicméně poskytují menší oporu než židle se síťovaným opěradlem. Takže máte maximální pohodlí v hýžďové části, nicméně vám hrozí větší riziko bolesti zad.

Nastavení židle

Pokud máte vybrán typ židle a opory, je nutno zjistit, zda můžete nastavit výšku a sklon. To je nutné pro to, aby vám vaše nová kancelářská židle přesně padla do pracovního prostoru

  • Správná výška židle je taková, kdy máte chodidla na podlaze a vaše stehna jsou s podlahou rovnoměrná. Pokud kvůli výšce židle na podlahu nedosáhnete celými chodidly, jistě zvažte pořízení opěrky nohou.
  • Opěrky na ruce by měly být ve výšce loktů, které by měly svírat pravý úhel, když máte ruce opřené o stůl.

Styl kancelářské židle

Pokud máte za sebou všechny tyto technické detaily, je na řadě již ta nejpříjemnější část – a to je výběr stylu vaší nové židle. Zde je třeba vzít v potaz styl vybavení vaší kanceláře. Jistě, do elegantní místnosti nepořídíte jasně barevnou herní židli, ale decentně barevnou, na pohled taktéž elegantní židli. Vhodné je také barevně sladění židle se stolem. Zde je totiž důležitý fakt, že ve své kanceláři přijímáte klienty – a ti dají na první dojem z celkového prostoru. Proto i vaše židle musí být nejenom pohodlná, ale také reprezentativní.