Proč je potřeba a jak probíhá čištění střech?

Střecha bývá označována za jednu z nejzatěžovanějších částí domu, neboť musí snést i ty nejnáročnější povětrnostní podmínky. Z toho důvodu je třeba se o ní pravidelně starat a nenechat ji chátrat. Pozor bychom si měli dát zejména na mechy, lišejníky a další nečistoty, jež mohou střešní krytinu nenávratně poškodit.

Proč je nutné střechu pravidelně čistit?

Čištění střech se provádí hlavně kvůli zmiňovaným mechům a lišejníkům, které nejen že poškozují povrch střechy, ale dokonce dokáží střešní krytinu nadzvednout. Tím pádem může dojít k situaci, že vám začne do domu zatékat. Abyste se vyhnuli finančně nákladné výměně střešních tašek či rekonstrukci poškozených částí střechy, nečistoty v pravidelných intervalech odstraňujte. Pokud si na tuto fyzicky náročnou činnost sami netroufáte, obraťte se na odborníky.

Profesionální ošetření vám ušetří starosti

Mech na střeše představuje další problém, jímž je ucpávání okapů. Pokud se kousky mechu dostanou do okapu, voda pak nemůže efektivně odtékat a stéká po fasádě. Odborníci na čištění střech zhodnotí stav střechy a poté stanoví nejvhodnější postup jejího ošetření. Dokáží ji nejenom rychle a bezpečně vyčistit, ale rovněž ji naimpregnují, díky čemuž zvýší její odolnost na několik let.

Jaký je postup při čištění střechy?

V první fázi se střecha profesionálně očistí a umyje. Jsou z ní odstraněny všechny mechanické nečistoty, jimiž jsou kromě mechů a lišejníků též saze, prach, listy, ptačí trus, zelený porost atd. Jakmile je hotovo, následuje nanotechnologická impregnace. Její funkcí je zabránění vsakování vody do střešní krytiny, kvůli čemuž by mohla být mrazem poškozena. Díky impregnaci je střecha zpevněna, a zároveň zabraňuje usazování nečistot.

Jaké jsou možnosti?

Odborníci na čištění střech si poradí se všemi typy střešní krytiny – pálenými a betonovými taškami, asfaltovými šindeli, eternetitem, plechem atd. Tyto krytiny doporučují pravidelně čistit každých 3-6 let. Jednou z možností je ruční čištění, které ovšem spočívá jen v hrubém odstranění nečistot pomocí rukou a kartáče. Zde je ovšem třeba být opatrní, abychom nepoškodili povrch střešní krytiny. Proto je tu druhá, mnohem efektivnější varianta, jíž je použití vysokotlakých čističů. U nich se používá zpravidla čistá studená voda bez chemických přísad, jejíž tlak pracovník seřídí dle typu čištěné krytiny.

Vyčištěním střechy to nekončí

Profesionálové v oboru vám nabídnou i další služby, které souvisí s údržbou vaší střechy. Řeč je též o nátěrech kovových a asfaltových střech, stejně tak o jejich opravách včetně nové pokládky. V portfoliu služeb naleznete také aplikaci nano ochrany, nástřik betonových a pálených tašek, odklízení sněhu ze střechy, čištění okapů a opravy komínů.