Pihy a názory na krásu

Pihy jsou malé, ale mají svou důležitost. Někteří je milují, mnozí jiní nenávidí. Ještě na začátku století děti svým rusovlasým vrstevníkům říkaly „Zrzavé vlasy a pihy jsou ďábelské“. Naštěstí je těm dnům konec. Ale i dnes se názory velmi liší: pro někoho jsou to sexy drzé tečky, které symbolizují individualitu. Většinou dodávají tváři mladistvý, drzý a šťastný výraz. Jsou prostě součástí osobního charismatu. Pro jiné jsou to jen otravné pigmentové skvrny. Co s nimi, když nám vadí?

Keltské dědictví

Predispozice k těmto malým pigmentovým skvrnám je dědičná a nelze ji ovlivnit. Vyskytují se zejména u lidí, kteří patří k tzv. keltskému typu pleti – tedy mužů a žen, kteří mají spíše zrzavé vlasy, světlou pleť a většinou modré nebo zelené oči. Tento typ je poměrně vzácný – patří k němu jen asi jedno až dvě procenta světové populace.

Pihy jsou způsobeny především slunečním zářením a jejich barevná intenzita je zvýšená. Objevují se proto především tam, kde je pokožka častěji vystavována slunečnímu záření – tedy na obličeji, rukou a pažích. Jsou tedy výraznější na jaře a v létě, zatímco v zimních měsících trochu blednou. Pihy nejsou nebezpečné ani škodlivé. Nejsou známkou maligních kožních změn. Každý, koho trápí, se může alespoň pokusit s nimi něco udělat.

Snížit tvorbu, kamuflovat nebo hasit požár?

Každodenní péče s vysokým SPF (sun protection factor) je nejjednodušší prevencí proti pihám. Jak je popsáno výše, pihy se zejména objevují,když svítí slunce. Tomu nelze zabránit, ale je možné tento proces zbrzdit. Alternativně mohou být také nasazeny kosmetické prostředky proti stárnutí s vysokou sluneční ochranou - ta jednak snižuje riziko vzniku nových skvrn, jednak mohou stávající pihy časem částečně nebo úplně vyblednout.

Pokud už se pihy vytvoří, lze je snadno zakrýt make-upem. Pigmentové krémy dokážou zakrýt pihy a zajistit rovnoměrnou pleť. Pokud chcete větší krytí, doporučuje se klasická podkladová báze. Nechte si s tím poradit v lékárně nebo parfumerii.

Nejradikálnější eventualitou je odstranění pihy. Laserové ošetření je pravděpodobně nejúčinnější metodou, jak se zbavit těchto kožních skvrn. Paprsek světla při něm proniká kůží a ničí pigmentová ložiska – okolní kůže je z velké části ušetřena.

Tento typ ošetření ale není zcela bez nepříjemností. Po terapii budete pociťovat několik dní pálení v ošetřovaných partiích, srovnatelné se spálením od slunce.. Pokožka na ošetřovaných partiích navíc může být zpočátku velmi citlivá a měla by být každý den ošetřována krémem s vysokým ochranným faktorem, aby se zabránilo opětovné tvorbě nových pih. Ovšem výsledný pocit bude za to stát.

Další variantou jak se pih zbavit, jsou různé bělící krémy, kryoterapie nebo působení intenzivního pulzního světla. O vhodnosti a optimálním výběru rozhoduje individuální situace každého jednotlivce.

Co by za to jiný dal!

Škoda, že nejdou pihy prodat. Jsou lidé, kteří po nich touží. Existují však způsoby, jak získat pihy, pokud je nemáte? Vystavovat se slunci nadměrně není dobrý nápad. Hrozí spálení a dlouhodobé poškození včetně rakoviny kůže. Ale můžete si je namalovat. V drogerii nebo parfumerii se dá zakoupit speciální „pihová tužka“.

V případě pih se nikdo nemusí smiřovat se svým aktuálním stavem. Kdo je nechce, může se jich zbavit. Kdo myslí, že je potřebuje, může si je - byť falešné - opatřit.

Reaguje vaše pleť na letní slunce tvorbou pih? Jak moc velká koncentrace pih se vám ještě líbí?