Jak vypadá skutečný masiv a co se jako masiv jen tváří. Na co si dát největší pozor?

Při koupi nábytku narazíte na různé názvy, zkratky a odborné výrazy. Jedním z nich je také slovo „masiv“. Většina lidí tuší, že se jedná o dřevo, obvykle velmi kvalitní a drahé. Je tomu opravdu tak?

Masivní dřevo je přírodní materiál z měkkého nebo tvrdého dřeva. Nábytek z masivu má originální vzhled a vydrží krásný po dlouhou dobu. Dřevo je pochopitelně ekologické a krásně voní. Masivní dřevo je ale mimořádně náročné na zpracování. Je nutno velmi dbát na kvalitu kulatiny, optimální sušení a správné skládání lamel, které tvoří základ pro vyráběný masivní dřevěný nábytek.

Původ dřeva

Dřevo, které pochází ze slovenských lesů, usnadňuje výběr skutečně kvalitní kulatiny: tedy masivu bez suků, trhlin, mechanického poškození nebo nepravidelné struktury. Kvalitní dřevo z českých lesů také snižuje pravděpodobnost napadení plísněmi, houbami nebo lesními živočichy – především hmyzem. I kvalitní kulatina, ze které vznikne například postel z masivu, ale potřebuje další úpravy. Především musí řádně proschnout, proto bývá kulatina rozřezaná na hranoly nebo latě. Odborníci tvrdí, že nejlepší dříví je to, které pochází ze spodních 5 metrů stromu.

Z čeho se vyrábí masivní nábytek

Dřevo může průběžně projevovat tvarovou nestálost. Na masivní nábytek jsou proto používány spárovky, což jsou masivní desky z průběžných (jednotlivé lamely probíhají celou délkou spárovky) nebo napojovaných hranolků vzniklých tvz. cinkováním. Za tvarově nejstálejší a nejpevnější masivní nábytek je považován právě ten se cinkovaným dřevem. Přitom ale zůstává základní formou masivního materiálu deska z jednoho kusu dřeva. Deska bývá plná boulí a trhlin, navíc se při sušení obvykle ohne do luku nebo vrtule. Sušení trvá u buku v umělých sušárnách až dva měsíce, u dubu i dva roky (nejprve prosychá venku).

Vzhledem k tomu, že není dostatek bezvadného dřeva a proto, aby bylo dosaženo úspory materiálu, suché desky se dále zpracovávají. Tyto desky se nejprve rozřežou na lamely (obvykle 5 cm široké) a uvolní se tak vnitřní pnutí dřeva. Lamely se zkontrolují a případné vady jako boule a praskliny se vyříznou. Takto získá materiál maximální pevnost. Pro výrobu masivního nábytku se používají panely slepené z těchto lamel (spárovky). U měkkého dřeva (smrk, borovice) se neodstraňují boule. Tím je tento materiál mnohem méně pevný. Obecně se měkké dřevo na postele nebo jiné namáhané prvky (schody, barové pulty) nehodí, jelikož se brzy opotřebuje.

Co se jen tváří jako masiv

Skutečný masiv se zpravidla skládá z jednotlivých lamel. Proto těžko naleznete na velké ploše souvislou kresbu rozvinutého dřeva. V těchto případech se může jednat o dýhu nebo fólii nalepenou na podkladu. Tady už si nemůžete být jisti ani zdravotní nezávadností, která je u dřeva samozřejmostí. Ve pojivu dřevotřískových desek mohou být mimo jiné i formaldehydy. Nábytek, který není z masivního dřeva, se mnohem snáze ohýbá. Masiv je charakteristický pro svoji dlouhověkost a vydrží až desetkrát déle než nábytek z laminátu.

Další výhody masivu

O něco vyšší počáteční náklady na dřevěný nábytek z masivního dřeva se časem vyplatí, protože už nikdy nebudete muset tento nábytek nahrazovat jiným, tak jak se tomu děje v případě nábytku z dřevotřísky. Stylový nábytek z masivu je také typický svým krásným, přírodním a originálním vzhledem. Jeho estetická hodnota je tak nadčasová. Nábytek z masivu si zachovává své kouzlo, dýchá, voní a vybarvuje se. Navíc je snadný pro údržbu.

TIP: Navštivte magazín drevko, který přináší zajímavosti nejen o dřevě, ale také o masivním nábytku a jeho údržbě.