Jak využít moderní technologie v náš prospěch

Moderní technologie by neměly být „žrouty“ našeho času, ale pomoci nám zvládnout veškeré povinnosti tak, aby nám volný čas zbýval na osobní život.

Moderní doba s sebou přináší nejen celou řadu nových technologií, ale také nová slova, jejichž význam je nám někdy trochu neznámý. Jedním z takových slov, které můžeme stále častěji zaslechnout je také „prokrastinace“. Pokud bychom to měli vysvětlit jednoduše a srozumitelně, pak se jedná o neustálé (chronické) odkládání povinností a úkolů na dobu pozdější. Asi to zná každý z nás a občas tomu prostě propadneme. Nesmí se to stát pravidlem. Je to nebezpečné nejen pro naši profesní dráhu, ale vědci prokázali, že nám prokrastinace může poškodit dokonce duševní zdraví.

  • Moderní technologie nám v tomto ohledu mohou uškodit i pomoci.

  • Záleží na tom, jakým způsobem je využijeme.

  • Pokud budeme trávit hodiny na sociálních sítích, asi to velký přínos mít nebude.

Jak můžeme využít moderní technologie smysluplně?

Záleží na tom, jaké máte priority a jak dovedete využít svůj čas. Pokud s tím máte problém a stále něco doháníte, pak by tu řešení bylo. Jednou z možností je naistalovat si na mobilní telefon aplikace, které jsou určené ke kontrole vašeho času. Je jich celá řada a díky nim můžete snadno zjistit, co je největším „žroutem“ vašeho času.

  • Nastavíte si tak rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem.

  • Výsledkem bude vaše spokojenost se sebou samým.

Na některé úřady nemusíte osobně. Vše vyřídíte online

Moderní technologie, a především možnost připojení k internetu, nám může uspořit čas také tím, že se dá celá řada úředních záležitostí vyřídit online cestou. Tento způsob oceníte například při stěhování.

  • Mnoho institucí má dokonce formuláře pro usnadnění tohoto druhu komunikace.

Snadno a rychle si můžete odhlásit/přihlásit energie, zajistit připojení k internetu v novém bydlišti anebo si najít stěhovací službu. Ušetříte tak čas i finanční prostředky za dopravu. Další výhodou, která souvisí nejen s přestěhováním, je možnost nákupu na e-shopech. Z pohodlí domova si vybavíte byt a nakoupíte vše potřebné. Podle průzkumů využívá online nákupy stále více lidí.

  • Logicky se tento trend zvedl v době nedávno minulé, kdy nás zasáhla pandemie coronaviru.

  • I lidé, které se internetovým obchodům zatím vyhýbali zjistili, že je to velice pohodlné.

Internet vám pomůže zorientovat se i ve světě financí

Internet je skvělý pomocník také při hledání finančních produktů. Z pohodlí domova si můžete vyhledat všechny poskytovatele hypoték či jiných druhů úvěrů. Nekonečné vyhledávání jednotlivých poskytovatelů a jejich webových stránek už je dnes minulostí. Pokud hledáte konkrétní finanční produkt, pak si najdete srovnávače půjček/hypoték a po zadání několika údajů vám systém sám vyhledá nejvýhodnější nabídku.

  • Pro člověka, který se v oblasti finančnictví nikdy nepohyboval, může být téměř nemožné ve všech nabídkách se zorientovat.

  • Podmínky jsou často napsány tak složitě, že s tím může mít problém i profesionál.

  • Proto je mnohem lepší variantou zmíněný srovnávač půjček.

K dispozici tu má potencionální klient také kalkulačku, která během velice krátké chvíle vypočítá všechny potřebné údaje. Výsledkem bude nejen představa o platbách a možnostech, ale také přehlednost a snadné rozhodování.

Hledáte pojištění?

Kalkulačku i srovnávač máte k dispozici také při hledání vhodného pojištění. Mnoho lidí dělá tu chybu, že si životní pojištění vyberou podle nejnižší ceny. V případě, že dojde k nějaké nepříjemné události mohou zjistit, že se na to právě ta jejich levná pojistka nevztahuje. Řešením je nechat si upravit nabídku přímo na míru.

  • Postup bude tedy následující – vy si najdete nabídku, která vám bude nejvíce sympatická a odborník ji společně s vámi upraví tak, aby byla také výhodná a nic vás nemohlo v budoucnu zaskočit.

Životní pojištění musí být správně nastavené

Na finančním trhu se pohybuje společnost Finanční patron, která vám pomůže vytvořit finanční plán. Můžete se tak zbavit nevýhodných pojištění a také neefektivních spoření. Podle odborníků by se cena životního pojištění měla pohybovat ve výši cca pěti procent z měsíčního příjmu.

Důležité – pečlivě si prostudujte, na co všechno se vaše pojištění bude a nebude vztahovat.

  • Pouze na úraz?

  • A co v případě, že onemocníte?

Statistiky hovoří jasně – invaliditu způsobují ve velké míře nemoci. Invalidita jako důsledek úrazu je proti tomu zanedbatelné číslo. Ale stát se pochopitelně může cokoliv. Je tedy lépe být připraven, nežli překvapen. Další věc, nad kterou bychom se měli zamyslet v případě, že váháme, zda si sjednat životní pojištění je, koho svým špatným rozhodnutím ohrozíme.

  • V případě, že člověk žije single, pak je to jasné. Výpadek příjmu ohrozí především jeho.

  • V případě nemoci či úrazu spadne příjem téměř na polovinu, a to může být opravdu velký problém. Jestliže žijete s partnerem nebo rodinou, ohrozíte své blízké. A to tím, že jim logicky snížíte životní úroveň ve chvíli, kdy se s vámi něco stane.

Pracovat se dá i při čekání na autobus

Velice výhodné je, využívat moderní technologie přímo v mobilním telefonu. Můžete si tak ušetřit spoustu času tím, že využijete tzv. hluchá místa, která vás přes den potkají. Což znamená čekání u kadeřnice, na zastávce autobusu, u lékaře atp. Aby to bylo možné, je třeba si zajistit vhodný mobilní tarif.

  • Při hledání poskytovatele těchto služeb se zaměřte na to, co využijete nejvíce.

  • Někteří mají výhodné volání, ale už méně výhodné připojení k internetu.

  • A u některých to může být naopak.

Výhodou velkého množství mobilních operátorů či poskytovatelů internetu je to, že si můžete vybrat přesně to pravé na míru vašim požadavkům. Předplacená karta už se dnes vyplatí jen málokomu. Mobilní telefon se stal prostě součástí našich životů a už si bez něj mnohdy nedokážeme představit nejen pracovní den, ale také soukromý život. Na druhou stranu, pokud to porovnáme z finančního hlediska, pak se mobil s výhodným tarifem rozhodně vyplatíZejména lidem, kteří bydlí v menších městech a za úřady nebo jinými institucemi musejí dojíždět.

  • Naskýtá se otázka, kde ideálního mobilního operátora (respektive ideální služby) hledat?

  • Je to stejně jednoduché jako v případě zmíněných půjček nebo životního pojištění.

  • I v tomto případě za vás v podstatě udělá vše internet na srovnávači mobilních operátorů.

  • Stačí si ujasnit priority a pak zvolit toho nejlepšího.

Vyřízení nebankovní půjčky je otázkou několika okamžiků

Internet nabízí široké možnosti také v oblasti hledání půjček a úvěrů. A to zejména v případě, kdy potřebujete získat peníze co nejrychleji. V životě se může stát celá řada věcí. Něco se v domácnosti rozbije a je třeba okamžité řešení. Může to být lednička, pračka nebo jiné nezbytné domácí přístroje. V tomto případě je nebankovní půjčka ideální cestou, jak získat peníze hned.

  • Nebankovních poskytovatelů je mnoho a není snadné se v nich vyznat.

  • Prvním ukazatelem jejich solidnosti je to, že je najdete na seznamu ČNB.

  • Pak už můžete vybírat podle konkrétních požadavků.

A co vám pomůže nejvíce? Pochopitelně, že srovnávač půjček. Další výhodou nebankovních poskytovatelů je také to, že se vše dá vyřídit prostřednictvím telefonního rozhovoru nebo online cestou. Je to tedy rychlé a výhodné řešení pro nečekané životní situace. Někteří nebankovní poskytovatelé půjček vám dokonce dovezou peníze v hotovosti až domů nebo na místo, které si sami určíte.