Jednorázovým kelímkům odzvonilo. Nahrazují je ty vratné!

Plasty. Především ty jednorázové se stávají synonymem plenění oceánů. Brčka, příbory, tácky, obaly, tašky, sáčky, lahve a kelímky. A spousta dalších plastových produktů, které použijeme jen jednou, a poté je vyhodíme.

Zmizí nám sice z očí, ale ne ze životního prostředí. Jím kolují dál. Jejich cesta může být pěkně dlouhá. Skončit může až v některém z oceánů. Jím si může jen tak nevinně plout, ale také může uvíznout v rybářské síti. V nich jich spolu s mořskými živočichy končí tuny. A mikroplasty nám už kolují i krví. V tomto smyslu má Greta Thurnberg pravdu. Planeta volá o pomoc. Bude-li nevyslyšena, špatně to s ní končí.

Chovejte se ekologicky

Proč vlastně používat jednorázové plasty, když je ani nepotřebujeme? Respektive, když se bez nich obejdeme. Místo nich totiž můžeme používat jejich alternativy, jak si naštěstí uvědomuje již spousta výrobců. Klasické obaly nahrazují ty recyklovatelné. Stejně jako brčka. Výroba jednorázových příborů už je zakázána a jednorázové kelímky předávají štafetu těm vratným.

Jako vratné lahve

Co to jsou vratné kelímky? Ty, které se po použití nezmačkají a nevyhodí do koše, nýbrž vrátí, což umožní jejich opětovné použití. Vyrobené ze zdravotně nezávadného polypropylenu odolávajícího jak studeným, tak i vysokým teplotám. Nalévat je do nich tudíž možno studené i teplé nápoje, jejichž cena se mírně navýší o zálohu na kelímek. Ta bude konzumentovi vrácena po navrácení kelímku. V podstatě se jedná o to samé jako vratné lahve. Jeden kelímek neposlouží jednomu ale více konzumentům.

Jednorázové? Nikoliv, vratné!

Na e-shopu elasto.cz jsou k mání dokonce vratné kelímky s vlastním potiskem. Ideální především na festivaly, koncerty, farmářské trhy a další hromadné společenské i pouliční akce. Na výběr máte kelímky různých objemů i provedení včetně varianty z organického plastu. Volba je jasná, nemyslíte? Respektive by měla být.