Prohlédněte si nejoblíbenější způsoby kladení kamenné dlažby ze Stonetra.cz

Přírodní kámen má jedinečný vzhled, který nelze napodobit žádnými jinými obklady. Pokud jste se rozhodli zkrášlit si exteriér obkladem z přírodního kamene, podívejte se na pár tipů, jakým způsobem ji můžete klást.

Mezi nejčastější materiály pro dláždění patří mramor, andezit, čedič, či žulové kostky. Vybrat si můžete buď ten opracovaný v podobě kostek či kvádru, nebo neopracovaný v nepravidelném tvaru.

Kamenná dlažba je dostupná v různých rozměrech a tvarech. Mezi velký výběr patří také povrchová úprava dlažby. Díky tomu tak v exteriéru můžete vytvořit zajímavou mozaiku, kde se fantazií meze nekladou.

Na výběr máte několik způsobů kladení

Máte-li vybranou kamennou dlažbu, můžete se pustit do ukládání. Nejznámější způsoby jsou ukládání do řad, vějířovité ukládání do oblouku či nepravidelné ukládání.

Poslední vyjmenovaný způsob, čili nepravidelné ukládání se používá zejména na místech, kde je důležitější stabilita a pevnost více než design. Takové ukládání je rychlejší než u ostatních způsobů. Při tomto způsobu kladení dlažby se vytrápíte méně. Náhodným ukládáním kostek a střídáním tvarů vytvoříte estetický vzhled, který bude navíc vynikat pevností a odolností.

Pokládka dlažby je v mnoha případech zábavnou a trpělivou činností. Jedním z dalších způsobů je kladení kostky ke kostce. Takový styl můžeme pozorovat ve starých částech města. Jedná se o rychlé a snadné kladení vertikálně. Při tomto způsobu se určitě rozhodněte pro dlažbu v pravidelném tvaru a stejné velikosti.

Vějířovité ukládání umožňuje ukládat kamennou dlažbu do tvaru, který na konci vytvoří nezaměnitelný design celého exteriéru. Kostky by měly být velké 10 x 10 cm, můžete zvolit i menší kostičky. Nebojte se použít různé barvy, které při tomto způsobu vyniknou nejvíc.

Nezapomínejte na správný podklad, který odvede značnou část práce. Na místech jako jsou chodníky stačí použít písek nebo štěrk. Parkovací místa či úseky po kterých se bude jezdit vyplňte zhutněným štěrkem nebo betonem.