Vytvořili jste si dietní jídelníček, a přesto se vám nedaří zhubnout? Možná děláte tyto chyby

Chcete zhubnout, máte dietní jídelníček , snažíte se dodržovat všechna předsevzetí, ale výsledky vaší snahy nejsou takové, jaké jste na začátku očekávali? Možná se dopouštíte chyb, které vám vaše úsilí kazí. A jaké jsou ty nejčastější?

Při vytváření dietního jídelníčku máte přehnané cíle

Ano, toto je jeden z nejčastějších problémů, který dokáže zhatit mnoho vynaloženého úsilí. Chcete zhubnout hodně a ještě za krátkou dobu. Jenže takhle to nejde. Nasadíte-li drastickou redukční dietu, bude toto počínání spíše kontraproduktivní.

  • V případě úspěchu sice rychle zhubnete, ovšem máte velkou šanci, že po nějaké době získáte svou bývalou hmotnost nazpět. A nejen to. Často se stává, že vám ještě přibudou další kila navíc. A to je špatně. Pohybuje-li se vaše váha nahoru a dolu, není to dobrý ani pro vaše zdraví a ani pro pleť. Ta pak ztrácí svoji elasticitu. A víte, čím ještě pokožce škodíte?

  • Případně dopadnete opačně. Z důvodů neúplných a chuťově nedostatečných jídel vůbec neuspějete. To vám ubere motivaci k dalšímu pokusu o hubnutí.

Tipy, jak zhubnout, aby vám váha vydržela

  • V tomto případě méně znamená více. Ideální je, pokud hubnete půl kilogramu za týden nebo maximálně 2 kilogramy za měsíc.

  • Je potřeba myslet dlouhodobě. Lepší než redukční dieta je změna životního stylu způsobem, o kterém víte, že jej opravdu zvládnete a nebude vás vysilovat.

  • Jděte na změnu pomalu. Naordinovali jste si lehkou stravu a dennodenní běh, ale předtím jste nevyšli ani do schodů a vaše oblíbená svačina byl obložený chlebíček? V tom případě moc šancí na úspěch nemáte. Je lepší začínat pomalu a zlehka. Běh nahradit chůzí, a než jídelníček zcela měnit, je lepší jej pomalu upravovat k jeho výživnější formě.

Nemáte jídelníček dobře vyvážený. Kalorický příjem vůbec neodpovídá výdeji

Všude se dozvíte, že chcete-li zhubnout, je potřeba snížit příjem kalorií a zvýšit jejich výdej. Ale i to má háček. Pokud snížíte svůj kalorický příjem až moc, a ještě k tomu dlouhodobě, tak dosáhnete pouze toho, že přestanete hubnout, protože tělo zařadí svůj úsporný režim a zpomalí metabolismus. Pro vás to bude znamenat to, že jakmile navrátíte ke své původní stravě, vaše tělo ji bude spalovat o dost pomaleji. Co se týče udržování váhy, tak díky této reakci na tom budete o dost hůře než před dietou.

Jíte mnohem více ovoce, než byste měli

Ovoce je zdravé. Obsahuje vlákninu, minerály i vitamíny. Ovšem jeho nadbytečná konzumace škodí vaší figuře. Obecně se doporučuje jedna až dvě porce denně. Ne víc. Jinak zkonzumujete mnohem více sacharidů než byste měli.

  • Problematické jsou hlavně banány a hroznové víno.

  • Menší obsah cukrů obsahují třeba borůvky, jahody, jablka nebo pomeranče.

Zanedbáváte pitný režim

I to, jak a co pijete, může mařit vaše snahy o hubnutí. Proto do svého jídelníčku vždy zařaďte dostatečný objem tekutin. V případě, že budete pít málo, se lehce mohou dostavit bolesti hlavy a únava.

Samozřejmostí je to, že se vyhnete slazeným nápojům, džusům a hlavně alkoholu. Voda ochucená ovocem nebo ovocný čaj jsou mnohem lepší volbou.

Stravujete se nepravidelně

Vaší snahu o hubnutí může kazit i nepravidelné stravování. Pokud jíte v rychlosti a nejraději večer, možná vám může pomoci krabičkové stravování. Připravíte si jídlo na každý den dopředu a během dalšího dne už jen plody své práce konzumujete.

V případě, že vám vytváření a předpříprava dietních jídel dělá problémy, je jednodušší to nechat na profesionálech, kteří vám jídlo připraví na celý den. Vám odpadnou starosti s tvorbou jídelníčku i vařením. V případě, že si vyberete kvalitní službu a správný program, budete vědět, že jíte zdravé, chutné a vyvážené jídlo, které vám pomůže od nadbytečných kilogramů. Budete tak mít šanci, že vaše hubnutí bude trvalého charakteru.

Co je pro vás největší překážkou, abyste se dostali na vaši vysněnou váhu?