Jakou střechu na dům?

Střecha patří mezi nejdůležitější komponenty domu. A také jedny z nejdražších. I z toho důvodu je vhodné její výběr pečlivě zvážit a neuspěchat.

Při výběru střešní krytiny je třeba zaměřit se hned na několik parametrů. Prvním je ten estetický. Střecha by se vám samozřejmě měla líbit na pohled. Ještě důležitější však jsou její technické parametry.

Zatížení krovu

V první řadě myslete na zatížení krovu, který vaši novou střechu bude muset unést. Z tohoto důvodu na lehkou konstrukci dřevostavby rozhodně jsou vhodné betonové střešní tašky. Nabízejí se spíš lehké plechové či plastové střešní krytiny a asfaltový šindel.

Rekonstrukce starší nemovitosti

Lehká střešní krytina má však své místi i při rekonstrukci střechy starší nemovitosti. Mějte na paměti, že ta by neměla být těžší než ta původní. To přitom platí i na rekonstrukce klasických zděných domů, na kterých původně byly těžké betonové tašky. I v tomto případě je proto vhodné zvolit lehké plastové a plechové střešní krytiny Vždy je ovšem vhodné poradit se s odborníky. Takovými odborníky je např. STAV-INVEST (stavebniny Praha) s prodejnami a showroomy v Praze-Kbelích, Uhříněvsi, Slivenci a na Kladně.

Sklon střechy

V potaz však budete muset vzít i sklon střechy. Ten si proto změřte. V montážních listech každé střešní krytiny je pak uvedeno, při jakém sklonu je možné danou střešní krytinu položit. Tento údaj by pro stavebníka ml být závazný. Krytina položená na jiném než doporučovaném sklonu, může ztratit své vlastnosti.

Členitost střechy

Dalším parametrem při výběru střešní krytiny je členitost a složitost samotné střešní konstrukce. Zatímco tvarově složitější konstrukce vyžadují spíše střešní tašky a šablony, rovné střechy si pak přímo říkají o velkoformátové plechové tašky.

Orientace na světové strany

Podceňovat byste neměli ani klimatologické podmínky a orientaci na světové strany. Svou roli hraje nadmořská výška, množství snahu a ledu, jemuž střecha bude muset odolávat. Z tohoto pohledu by střecha domu na horách měla být odolnější než střecha domu v nížině.

Jak vidíte, myslet je třeba na spoustu věcí. Proto je vhodné vhodnou střechu vybírat ve spolupráci s odborníkem.