Proč nosí kuchaři rondon?

Za vynálezkyni kuchařské uniformy je považována francouzská šéfkuchařka Marie-Antoine Careme. V roce 1822 načrtla dva kuchaře v uniformě, náčrtkem chtěla znázornit, co považuje za ideální oblečení pro tuto profesi. Běžnější se však kuchařský rondon spolu s dalšími částmi uniformy stal až v 19. století.

Tradiční kuchařské oblečení zahrnuje:

  • čepici či šátek,
  • rondon,
  • kalhoty – tradičně byly kostkované či černé,
  • kuchařskou zástěru
  • a odpovídající boty – v historii dřeváky.

Dnes samozřejmě kuchaři nosí i trika, dle potřeby mikiny a vesty.

Čepice znázorňovala hierarchii kuchařů

Na otázku, proč kuchaři nosí čepici, zřejmě každý odpoví, že aby do jídla nepadaly vlasy. Zpočátku ale sloužila ke znázornění hierarchie kuchařů v kuchyni. Čím vyšší čepice byla, tím znalejší či důležitější kuchař byl.

Dvouřadý kuchařský rondon

Halena, kterou kuchaři nosí, se nazývá kuchařský rondon. Bývá dvouřadá, což poskytuje lepší ochranu a izolaci před horkými tekutinami, horkem obecně a dalšími nebezpečími kuchyně. Kromě toho kuchař může přední stranu obrátit, aby zamaskoval rozlití a skvrny.

Zpočátku byly rondony bílé jako symbol čistoty a profesionality, bílá také lépe odráží teplo v kuchyni. Dnes už ale kuchaři nosí i černé modely nebo jinak barevné. Místo knoflíků se moderní rondony mohou zapínat na zip. Podobně existují verze s krátkými rukávy.

Jaké se nosí kalhoty?

Tradiční kuchařské kalhoty jsou černobílé kostkované, aby na nich nebyly tolik vidět skvrny. Obvykle mají volný střih a elastický pas se stahovací šňůrkou. Dnes už je ale opět seženete v celé škále barev, mívají kapsy, bývají z materiálů, jež se snadno čistí.

Zástěra jako ochrana před skvrnami

Kuchařské zástěry mají samozřejmě poskytovat ochranu rondonu a oblečení před skvrnami, zároveň fungují jako ochrana před horkem a politím. Tradičně bývaly bílé, černé či pruhované, dnes už se na tradice tolik nehledí.