Odstranění tetování laserem: 5 faktů, s nimiž je dobré obeznámit se před zákrokem

Poptávka po odstranění tetování laserem v posledních letech neustále roste. Je to proto, že stoupá také zájem o tento způsob zkrášlování, který je stále sofistikovanější a zajímavější. Podle nedávné odborné studie měli v roce 2016 3 z 10 dospělých ve Spojených státech tetování, ve srovnání se 2 z 10 dospělých v roce 2012. A protože i to nejlepší jídlo se jednou přejí, dříve či později nastane čas, kdy dříve hrdý majitel tetovaného obrazce zatouží po změně. Laser je pro ni dokonalým prostředkem.

Jak to funguje? Nebolí - hřeje!

Jestli si představujete nějaké agresivní bolestivé seškrabávání kůže, jste na omylu. Laserové odstranění tetování je založeno na principu selektivní lýzy (rozkladu) pigmentů, kterou lze vyvolat teplem. Cílový pigment musí být rychle a opakovaně zahřívaný tak, aby nestihl vychladnout, to způsobí jeho selektivní destrukci. Vzhledem k malé velikosti částic tetování jsou nutné opakované pulzy o vysoké teplotě a zvláště krátkého trvání (v rozsahu pikosekund až nanosekund), aby se zabránilo ochlazení cílového pigmentu.

Kde a jak si nechat tetování odstranit?

Jaký typ laseru a jakou vlnovou délku nakonec zvolí lékař specializované laserové kliniky, závisí na barvě kůže a barvách tetování. V nedávné době byly na trh uvedeny lasery pro odstranění tetování s mimořádně krátkými pulzy. Tato zařízení, známá jako pikosekundové lasery, se rychle stávají nejvýznamnějšími představiteli této technologie ošetření pro svou vynikající účinnost a zkrácenou dobu ošetření. Další inovací v technologii je rozrůznění vlnové délky, takže laser lze úspěšně využít ke zničení široké škály různě barevných pigmentů.

Do čeho vlastně jdete?

Jak již bylo řečeno, při laserovém zásahu do tetování se bát rozhodně nemusíte. Zde je seznam věcí, které by vás mohly překvapit:

1. Nebude to hned

Při odstraňování tetování laserem je nutno přistoupit na vícenásobné sezení. Vše záleží na domluvě s klinikou, avšak specialisté tento postup vyžadují; maximalizuje tak totiž finální výsledky. Většinou se doporučuje 4-6 sezení, aby se tetování odstranilo kompletně. Vše si domluvíte s ošetřujícím lékařem na první konzultaci, která obvykle bývá zcela zdarma.

2. Připlatíte si

Uvedená procedura může patřit mezi dražší zákroky. Rozhodně se však vyplatí investovat do specializované renomované kliniky! Náklady na odstranění tetování laserem se pochopitelně liší dle velikosti a rozsáhlosti tetování. Platbu ošetření není problém pořídit také na splátky.

3. Jizvy ani zbytky inkoustu se nekonají

Díky velmi kvalitnímu laseru se nemusíte bát zbylých jizev po tetování. Dokáže odstranit všechny druhy tetování bez jakýchkoliv stop či následků na vaší kůži; rizika ani vedlejší účinky zde nejsou obvyklé.

4. Synonymem pro laser je rychlost

Průběh likvidační akce pigmentů je ve spojení s účinností překvapivě rychlý, záleží ovšem na rozsáhlosti tetování. V průběhu ošetření se mohou dělat pauzy, abyste sami měli čas se „vydýchat“. Pro znecitlivění kliniky využívají speciální přístroj, kterým kůži efektivně chladí velmi studeným vzduchem. Jeho použití tak zaručuje minimální bolestivost a rychlejší hojení.

5. Odstranění je nevratné, ale to přeci chcete

Princip fungování laseru je založen na rozpadu barevných částí kůže, tento krok logicky nelze vzít zpět. Proto byste před samotným začátkem měli zvážit, jestli to opravdu chcete, zda pro vás obrázek nepředstavuje cennou vzpomínku, srdeční záležitost, která může být předmětem stýskání. Na druhou stranu nic nebrání tomu pořídit si kdykoliv tetování nové.

Jaké jsou vaše zkušenosti s odstraněním tetování?