Záclony, nebo závěsy? Obojí!

Záclony i závěsy jsou nedílnou součástí každého interiéru. Na základě jakých parametrů ale vybrat ty pravé?

V první řadě si pojďme objasnit, jaký je vlastně rozdíl mezi záclonami a závěsy. Hodně lidí totiž tyto pojmy zaměňuje. je to přitom jednoduché. Zatímco závěsy zatemňují, záclony spíše zastiňují.

Estetické a funkční hledisko

Jak závěsy, tak záclony stejně jako další bytový textil v interiéru plní dvě funkce. Estetickou a funkční. Z estetického hlediska přispívají k navození atmosféry, z toho funkčního interiér zútulňují, popřípadě zatemňují a vytvářejí v něj pocit soukromí.

Vybíráme záclony

Jak u závěsů, tak i záclon je ze všeho nejdůležitější jejich délka a šířka. Zde je důležitá přesnost. Ještě před tím si rozmyslete, kam mají vaše záclony sahat. Zda k zemi, či k parapetu, popřípadě radiátoru. V topné sezóně radiátor záclonami nepřekrývejte, snížili byste tak jeho výhřevnost.

K zemi, nebo parapetu?

Zvolíte-li záclony k zemi, mějte na paměti, že mezi záclonou a zemí by mělo být asi 5 cm. Zajímavě ale vypadají i dlouhé záclony ledabyle položené na podlaze. U šířky záclony pak počítejte s jejím řasením. Obvykle se doporučuje dvojnásobná šíře okna. Důležitým parametrem je rovněž jejich uchycení. Zde se nabízí háčky, žabičky či tyče.

Záclony podle barvy a designu

Dalším parametrem při výběru záclon je jejich barva a design. Toužíte-li po harmonii, měl by bytový textil v jednotlivých domácnostech ladit. Barva záclon v obývacím pokoji by měla ladit s barvou dalších textilií, jako jsou dekorační polštářky, popřípadě rovněž kusové koberce. V ložnici pach vycházejte z barvy ložního povlečení. Nemusí ale jít jen o barvy, sladit se můžete i design. Některé značky ve svém portfoliu nabízejí ucelené sety – například záclony a povlaky na dekorační polštářky ve stejném dezénu.

Pokud se chcete vyhnout šití záclon, zvolte hotové záclony, tedy ušité. Jejich bohatý výběr najdete například na e-shopu dante.cz.