Trekové boty: Co zvážit před jejich koupí

Trekové boty nebo také turistická obuv jsou ideální pro pěší turistiku v horách, ale i nižších polohách, když plánujete nějakou delší túru. Samozřejmě byste se mohli vydat v kdejakých teniskách, ale dříve či později by vás začala bolet chodidla, pravděpodobně by vám to na povrchu klouzalo, v horším terénu hrozí i vyvrknutí nezpevněného kotníku. Dobré turistické boty se prostě vyplatí.

Hlavními funkcemi trekové obuvi jsou pohodlí, bezpečnost a ochrana. Obvykle se turistické boty dělí do následujících kategorií:

  • Lehké multifunkční boty pro nenáročné túry i každodenní procházky.
  • Lehké turistické boty s lepší boční podporou, pevnější podrážkou a ochranou proti povětrnostním vlivům.
  • Turistické boty vhodné do hor, mají ještě pevnější podrážku a lepší podporu. Hodí se také tehdy, když chcete podniknout túru s těžkým batohem.
  • Velmi pevné a zateplené boty do vysokých hor se sněhem.

V podstatě platí, že byste měli hledat co nejpevnější a zároveň co nejlehčí trekové boty. Jestli vysoké, nebo nízké, to závisí na terénu. V nezpevněném terénu a na horách jsou určitě lepší kotníkové boty, které vám drží pevně celé chodidlo i s kotníkem. A nepromokavost? Boty s membránou jsou skvělé pro vícedenní túry, kdy prostě očekáváte, že někdy bude pršet. Úžasné jsou ve vysokých horách, kde musíte přecházet ledovce. Naopak je příliš neoceníte ve velmi horkém slunečném počasí, pak je lepší prodyšnější bota bez membrány.

Různé materiály trekových bot

Nejčastěji se používají kůže a prodyšné syntetické materiály. Kůže boduje v teplém a suchém počasí, je komfortní a obvykle odolnější. Za to si ale samozřejmě připlatíte. Syntetika je vhodnější do vlhkého a chladného počasí. Je více vodoodpudivá než navoskované kožené boty, mnohem prodyšnější a oproti kůži také rychleji schne.

Výrobci někdy nabízí i unisex modely turistických bot, nicméně lepší volbou se jeví turistická obuv přímo pánská či dámská. Muži a ženy mají mírně odlišné tvary chodidel, boty určené pro konkrétní pohlaví tedy lépe sednou. Pánské boty mívají širší podpatek, rozdíl mezi rozměrem v oblasti paty a špičky je menší než u žen.

Co při nákupu určitě zvážit?

Boty si vyzkoušejte a mějte na paměti následující:

  • Pata musí dobře sedět, neměla by se v botě hýbat, jinak hrozí puchýře a odřeniny.
  • Je bota dostatečně široká v oblasti prstů? Nedotýkají se prsty boty nahoře?
  • Obepíná bota pevně kotník?

V profesionálních outdoor prodejnách mají i jakýsi umělý „kopec“, na kterém si vyzkoušíte, jak se vám v botě stojí z kopce a do kopce. Neměla by tlačit.

Pohodlí v botách je při pěší turistice základem. Před svou první velkou túrou byste každopádně měli nové boty trochu rozchodit. Vezměte si je na kratší vycházku třeba jen v okolí domu, ať si je prošlápnete.