Vybrat si vhodnou váhu do kuchyně není zase tak jednoduché

Každý, kdo si doma připravuje jídlo, by měl mít ve vybavení i kuchyňskou váhu. Při vaření a pečení se bez tohoto klasického doplňku nedokáže člověk obejít. Existuje však celá řada kuchyňských vah, což může laikům jejich volbu dost znesnadnit.

O tom, jakými kritérii se při výběru váhy do kuchyně řídit, si řekneme na následujících řádcích.

Mechanická, nebo digitální?

Kuchyňská váha může mít více podob. Váhy se nejčastěji dělí do dvou základních kategorií, a sice na mechanické a digitální.

Mechanické verze jsou z podstaty věci mnohem jednodušší na ovládání. Nemají žádný displej a postrádají i jakýkoliv ovládací panel. Zde stačí jen položit vybranou surovinu na váhu a počkat si na výsledek. Navíc není nutné tento druh váhy nikam zapojovat ani pro ni shánět baterky.

Alternativou k mechanickému typu je digitální kuchyňská váha. Jak už je z názvu patrné, jedná se o trochu složitější přístroj. Váhy tohoto typu jsou obvykle vybaveny displejem a ovládacím panelem. Ten může některým jedincům připadat složitý. Na druhou stranu je možné si díky tomu nastavit v jakých jednotkách provádět vážení, u lepších variací pak jde navolit i některé druhy surovin.

Digitální kuchyňské váhy bývají navíc o dost přesnější. Lepší typy dokáží vážit s přesností 1 gramu, čemuž se mechanické modely ani nepřibližují. Také proto jsou obvykle digitální váhy o něco dražší.

Materiál

Digitální i mechanické váhy se vyrábějí z více druhů materiálů. Standardem je dnes hlavně plast. Ten je levný, avšak náchylnější k opotřebení. V případě nešetrného zacházení se plastová váha často rychle poškodí.

Pak jsou zde ještě modely z nerezu. Jejich cena je sice vyšší než v případě plastových verzí, na druhou stranu se mohou takovéto produkty pyšnit vysokou odolností a trvanlivostí.

Z toho důvodu je bezpochyby lepší pořídit si do kuchyně s velkým provozem váhu z kovu. Tam, kde se vaří jen sporadicky, bude bohatě stačit pouze plastový model.