Co všechno umí umělá inteligence GPT?

Společnost OpenAI v listopadu roku 2022 představila chatbota s názvem ChatGPT, který zvládá reagovat na různé dotazy, ba dokonce odmítnout nevhodné požadavky. Založen je na modelech jazykového učení GPT.

Co je ChatGPT a jaké jsou rozdíly mezi GPT-3 a GPT-4?

GPT je zkratkou pro Generative Pre-trained Transformer, což je v podstatě jazykový model využívající techniku hlubokého učení. Pro tvorbu obsahu mu stačí pouze určité vstupy, na jejichž základě se poté vygeneruje text, který vypadá, jako by ho připravil člověk. GPT je generativní předtrénovaný transformátor, což je typ neuronové sítě s velkým jazykovým modelem. Odpoví na otázky, připraví jakýkoliv text, dokonce vygeneruje řádky kódu.

ChatGPT je aplikace chatbota s umělou inteligencí, která využívá jazykové modely GPT-3 a GPT-4. Kdyby ChatGPT bylo auto, pak by jeho motorem byly modely GPT-3 a GPT-4. Umělá inteligence GPT potřebuje pro svou funkčnost. První zmíněná verze spatřila světlo světa v roce 2020 a byla vycvičena na 175 miliardách parametrů, a tím pádem se jednalo o největší neuronovou síť. Nástupcem však je GPT-4, který dokáže zpracovat až 25 000 slov, tedy osmkrát více než GPT-3. Stejně tak si poradí s obrázky a zvládne mnohem více nuancí než předchůdce.

Jak můžete získat přístup ke GPT-4?

Pokud s umělou inteligencí teprve začínáte, zaregistrujte se na stránce Deeply. Společnost OpenAI už novou verzi GPT zpoplatnila, a proto se nejedná o bezplatnou službu. Vyzkoušet ji však můžete na několik dnů zdarma, a poté se rozhodnete, jestli si zaplatíte nějaký z nabízených tarifů.

Umělá inteligence se stane vaší pravou rukou, ať už tvoříte obsah pro webové stránky, e-shopy i katalogy. Dále vám pomůže s přípravou eseje, odborného článku, ba dokonce odpoví na záludné otázky z kvantové fyziky.