Jak ušetřit na jídle? Vařte z potravin ve slevě

Potraviny vlivem inflace zdražily markantně, jíst se ale musí. Co s tím? Rozhodně byste neměli ubírat na pestrosti svému jídelníčku. Organismus ke své funkci potřebuje rozmanité živiny, a když mu je nedodáte, zaděláváte si na zdravotní potíže. Zkuste šetřit raději jinak.

Pokud se zaměříte na potraviny, které jsou momentálně v akci, zjistíte, že akční ceny jsou v podstatě takové, na jaké jsme byli zvyklí před zdražováním.

Vezměte akční leták a naplánujte jídelníček

Místo toho, abyste vymýšleli recepty na základě vlastní fantazie si vezměte na pomoc akční leták ze supermarketu a podívejte se, co se dá tento týden sehnat levně. Na základě toho prostě postavte jídelníček. Samozřejmě by bylo složité, a především dost omezující vařit pouze z akčních produktů, vždycky budete muset dokoupit něco, co ve slevě není. Jako základ však můžete použít nějaký akční produkt.

Naučte se nové recepty

Ve slevě je brokolice, ale zapečenou brokolici s těstovinami se vám dělat nechce a nic jiného vás nenapadá? Hledejte inspiraci online. Bohatou zásobu receptů má na svém webu například Albert. Rovnou po zhlédnutí jejich letáku tedy můžete začít hledat podle surovin, co uvaříte. Z brokolice to mohou být například brokolicová polévka, karbanátky, quesadilly s avokádovým dipem a mnoho dalšího. V Albert receptech je možné vyhledávat podle suroviny, nebo dokonce vícero surovin, které doma máte.

Vařte českou klasiku našich babiček

Levné bývají také recepty našich babiček. V minulosti lidé neměli peněz na rozhazování a vařili z mála, přitom vyváženě. Jedli hodně obilnin, luštěnin. Zkuste si udělat třeba hrachovou kaši, bramborové knedlíky a další jídla, jejichž základem jsou levné plodiny. Vařte také z toho, co lze koupit ve slevě a uchovávat delší dobu. Typicky to jsou právě bulgur, čočka, kuskus, brambory apod.