Neodymový magnet disponuje ohromnou silou. Jak s ním zacházet a kde se používá?

Vynález magnetů různých druhů pochází již z šestnáctého století, konkrétně od anglického lékaře a vědce jménem William Gilbert. Ve svých dobách absolvoval celkem 600 pokusů s odlišnými materiály a položil základy této fantastické vědy. V dnešní době se jeho invence stávají běžnou součástí domácností i firem. Co je zač neodymové provedení a jaké jsou jeho výhody i nevýhody?

Nejsilnější magnety

Neodymové magnety jsou zdaleka nejsilnějším zástupcem ve své kategorii, kterého si můžete běžně koupit. Jejich základem je neodym, stejně jako železo a bor, což s sebou sice přináší pořádný výkon, ale také slabiny.

Hlavním lákadlem je 13× větší síla než u klasických feritových magnetů (neodymové provedení unese klidně 1 300× větší hmotnost, než kolik samy váží. To s sebou přináší ohromný potenciál především pro majitele výrobních a technologických firem.

Mezi nevýhody patří tendence ke korozi (přesně proto je nutná povrchová úprava), takže se jedná spíše o pomocníky do méně chemicky náročných interiérů. Nejčastěji se používá guma či plast. Zvláštní pozornost si zaslouží i mechanické nárazy, jelikož neodymové provedení se poměrně snadno odštípne. Jinak se ale jedná o neocenitelný vynález, který se těší ohromné popularitě.

Přesvědčte se sami

Pokud si chcete dopřát služby neodymových magnetů i ve vaší firmě, zapomeňte na chození do běžných obchodů. Raději se mrkněte na širokou nabídku profesionálních dodavatelů ze známého e-shopu Neomag.cz.

Tito odborníci vám rádi doručí libovolné množství položek, a to za nejnižší ceny na trhu. V případě zájmu si hravě poradí i se speciálními úpravami, díky čemuž přizpůsobí zboží vašim konkrétním podmínkám. V jejich nabídce samozřejmě najdete i klasické feritové a další varianty.