Italské víno, to je odkaz slunce, půdy a historie

Italské víno je pouto k tisíciletému dědictví a krajinné kráse středomořského poloostrova. Představte si vinice táhnoucí se od slunných sicilských plání až po chladné alpské svahy v severní Itálii. Zřejmě vás tedy nepřekvapí, že jsou tamní vína bohatá a různorodá, zkrátka nemají konkurenci.

Italské víno si po celá staletí získávalo pověst jednoho z nejlepších na světě, přičemž k takové oblíbenosti přispívá hned několik faktorů, a to bohatá historie, různorodost, kvalita, kulturní význam, cena i hodnota.

Primitivo Salento

Primitivo Salento pochází z jihoitalské oblasti Apulie, konkrétně z části zvané Salento, která se nachází na úplném jihu zmíněného regionu. Primitivo Salento je víno charakteristické hned několika unikátními vlastnostmi.

Primitivo je odrůda hroznu používající se pro výrobu tmavých, těžkých a ovocných červených vín. Často se srovnává s odrůdou Zinfandel, která je populární v Kalifornii, protože genetické testy ukázaly, že oba druhy vinné révy jsou totožné. Samotné víno je typické plnou chutí a výraznými tóny tmavého ovoce, jako jsou třešně, švestky a bobule, s nádechem koření a tabáku.

Víno ze Sardinie

Sardinie jakožto druhý největší ostrov ve Středozemním moři má hluboké kořeny ve vinařství. Sahají až do dob starověkých civilizací, jež ostrov osídlily. Klima, půda a izolovaná poloha Sardinie vytvářejí jedinečné podmínky pro výrobu výjimečných vín. Víno ze Sardinie si rozhodně zamilujete.

Nejznámější a nejrozšířenější odrůdou na Sardinii je Cannonau. Jedná se ve své podstatě o variantu odrůdy Grenache, přičemž výsledné víno je proslulé plným tělem, tóny červeného ovoce a vyšším obsahem alkoholu.

Pokud hledáte specifická vína, Itálie i Sardinie nabízí širokou paletu možností. Vína z těchto oblastí jsou ideální způsob, jak poznat jejich kulturu a historii.