Orientální perský koberec vás uchvátí historií i kvalitou

Orientální perské koberce se dlouhá léta těší oblibě po celém světě. Jedná se o ručně vyráběné kousky, které jsou nejen výrazem dokonalého řemesla a estetiky, ale také někdejší historie a kultury Persie. V následujících řádcích vám prozradíme, co dělá perský koberec tak speciálním, jak se vyrábí a odkud pochází.

Výroba perského koberce je složitý a časově náročný proces, který vyžaduje zručnost a preciznostKoberce orientální se vyrábí z vlny, hedvábí, případně jsou při výrobě kombinovány oba materiály.

Perský koberec si vás podmaní barvou i provedením

Pro barvení vláken se většinou používají přírodní barviva, jako jsou kořeny, ovoce, květy a kůra. Přírodní barvení dodává kobercům ojedinělý odstín a půvabné barvy. Důležitým krokem ve výrobním procesu je tkaní, kdy se používá vertikální tkalcovský stav. Postupně se tvoří koberec uzel po uzlu.

Jaký původ mají perské koberce?

Pocházejí z oblasti dnešního Íránu, historicky známého jako Persie. V různých regionech Íránu se vyrábějí specifické druhy koberců, z nichž každý má vlastní charakteristický vzor a styl. Když vezmeme třeba koberce z Kermanu, tak jsou známé svými složitými květinovými vzory, zatímco koberce z Tabrizu vyobrazují scény z historie a folklóru.

Ukázkovým příkladem jsou třeba koberce z Kámy, přičemž Káma je jedním z měst v Íránu, které má bohatou historii výroby koberců. Ceněny jsou především pro svou jemnost, kvalitu a složité geometrické vzory. Často jsou takové koberce bohatě zdobené a vyznačují se svou jemností a precizností.

Orientální perský koberec není jen dekorativním doplňkem. Vyzdvihuje historii, kulturu i tradici, která sahá tisíce let zpět. Při pohledu na perský koberec neuvidíte jen fyzickou krásu, ale také z něj ucítíte něco specifického. Podívejte se na webovou stránku https://e-shop.buchara.cz/perske_koberce, kde najdete pestrou škálu produktů.