Kde pořídíte kvalitní měřidla?

V průmyslu a strojírenství je extrémně důležité dodržovat přesné rozměry. Kolikrát stačí i chyba menší než milimetr a celý díl je nepoužitelný, jelikož nepasuje. Kdo si nechce udělat ostudu u odběratelů, ten rozměry svých výrobků pečlivě kontroluje, než je pošle pryč. A k tomu je zapotřebí mít vysoce přesná měřidla.

Posuvné měřítko je sice vynikající pomocník a mohlo by se zdát že i docela univerzální, ale ve velkovýrobě se určitě vyplatí pořídit si specializovaná měřidla na konkrétní úkony. Výškoměry, třídotykové dutinoměry, mikrometrická měřidla, úhloměry, dutinoměry na zápichy, úchylkoměry. Kdo si neví rady, čím nejlépe ověřovat rozměry, ten se může poradit s odborníky. Vždyť od toho tady jsou.

Digitální měřidla šetří čas

U klasického měřidla samozřejmě hrozí riziko lidské chyby, a to rovnou dvakrát. Poprvé tehdy, když se měřidlo přikládá, člověk se může splést a přiložit ho špatně. Podruhé při odečítání samotné hodnoty, přehlédnout se o nějakou tu čárku není zase až tak výjimečné.

Právě proto se ve velkém používají digitální měřidla. Standardem je digitální posuvné měřítko, nebo digitální mikrometr . U těch se vám sice stále může stát, že je špatně přiložíte, ale hodnotu odečtete vždy správně, protože se vám zobrazí na malém displeji.

Bez rizika chyby jsou kalibry

Ve velkovýrobě se hodně často používají i kalibry. Nejsou to tak úplně měřidla, protože na nich nenajdete žádnou stupnici. Kalibry mívají dvě části, jednu dobrou a druhou zmetkovou. Ty stačí jen přiložit na měřený výrobek a ihned uvidíte, zda dobrá sedí a zmetková nesedí. Přesně tak by to mělo být. Z toho ale vyplývá, že kalibr je potřeba mít vždy na konkrétní rozměr, právě proto se jejich používání vyplatí především ve velkovýrobě, kde ověřujete rozměry většího počtu výrobků.

Specialisty na měřidla a kalibry najdete v e-shopu Meridla.cz. Jedná se o obchod firmy Michovský TOOLS, jež je na českém trhu známá pro kvalitní výrobky, široký sortiment a také kvalifikovaný personál ochotný poradit.