Proč by se firmy i startupy měly pustit do vývoje na míru?

V dnešní době, kdy je trh přesycen různými "krabicovými” řešeními, může být vývoj softwaru na míru vnímán jako nadbytečný luxus. Je na tom trochu pravdy, ale nemusí tomu tak být u všech! Samozřejmě je zde mnoho podnikatelů, kterým univerzální řešení plně stačí a nemají potřebu se pouštět do vývoje čehokoliv vlastního. Na druhou stranu zde ale máme mnoho firem, které by si bez vlastního softwaru na klíč jen těžko dokázaly poradit. Vývoj na míru totiž může výrazně zjednodušit interní procesy, přinést konkurenční výhodu nebo se stát hlavním pilířem business plánu. Před jeho pořízením je tak velmi důležité zvážit všechny klady i zápory.

Software na míru není pro každého

Řekněme si to na rovinu – vývoj softwaru na míru není ideální pro všechny. Pro mnoho firem mohou být standardní řešení plně dostačující a efektivnější z hlediska nákladů. Nicméně, když hledáte specifické funkcionality nebo potřebujete software, který se dokonale přizpůsobí vašim podnikatelským procesům, standardní řešení jednoduše nemusí stačit. Zda daný okamžik dokáže poznat sama společnost, na to jsme se zeptali obchodního ředitele firmy MEMOS Software Tadeáše Matouška. “Podle mého názoru každá firma sama intuitivně pozná, kdy přijde ten správný čas opustit krabicový software a přejít na software na míru. Tento moment obvykle nastává, když univerzální řešení již není schopné naplnit specifické potřeby firmy a dochází ke zpomalování procesů. Pokud tedy podnik zjistí, že mu nabízené funkce a možnosti univerzálního řešení nejsou dostatečné, je to jasný signál, že je čas investovat do vývoje softwaru na klíč. Tento krok samozřejmě přispívá k dalšímu rozvoji firmy.”

Software jako primární produkt / služba podnikatelského plánu

Pro mnohé podniky není software jen interním nástrojem, ale stává se hlavním produktem nebo službou, kterou nabízejí. V takovém případě je vývoj na míru nejen vhodný, ale často i nezbytný. Vytvoření jedinečného softwarového řešení, které přesně odpovídá potřebám cílového trhu, může být klíčové pro úspěch jejich podnikání. Ať už jde o inovativní mobilní aplikaci, propracovanou webovou platformu nebo komplexní systém, vývoj na míru umožňuje přeměnit podnikatelské vize v realitu. Důležité je si totiž uvědomit, že při vývoji softwaru na míru se stáváte vlastníkem kódu, a je zcela na vás, jak jej následně budete využívat.

Výhody vykoupeny vyšší cenou

Není žádným tajemstvím, že s vlastním softwarem přichází mnoho výhod, ale je třeba si uvědomit, že tyto benefity mají svou cenu. Vývoj softwaru na míru vyžaduje podrobné analýzy, plánování a testování, což se vše odrazí na celkových nákladech projektu. Zatímco standardní řešení nabízí rychlejší a levnější start, může se stát, že dlouhodobě nebude dostatečně efektivní nebo flexibilní pro vaše specifické podnikatelské potřeby. Navíc jste pouhým “nájemcem”, musíte platit měsíční poplatky a velmi často nemáte možnost do softwaru jakkoliv zasahovat či ho distribuovat dále. Na druhou stranu, investice do softwaru na míru může přinést značné úspory času a zdrojů v budoucnosti, zvýšit produktivitu a poskytnout vám přesně tu funkčnost, kterou potřebujete. Je to ale samozřejmě vykoupeno vyšší vstupní investicí. Než se rozhodnete pro investici do vývoje na míru, je tedy důležité zvážit, jakým směrem se vaše firma ubírá a jaké jsou vaše dlouhodobé cíle. Malé doporučení na závěr – přemýšlejte o tom jako o investici do budoucnosti vašeho podnikání, nejen jako o výdaji.