K čemu slouží závitníky a jak se v nich orientovat?

Strojní, tváření a trapézové závitníky by neměly chybět v žádné profesionálně vybavené dílně. Jedná se o nástroje, které slouží k vyřezání vnitřního závitu ve válcovém otvoru. Aby byl výsledek precizní a hotový výrobek měl dlouhou životnost, vybírejte spolehlivé výrobce závitníků s mnohaletými zkušenostmi.

Co to jsou závitníky?

Jak již bylo nastíněno v úvodu, závitníky strojní dokáží vyřezat vnitřní závit za použití ve stojanové a sloupové vrtačce, soustruzích či CNC obráběcích centrech. Maximální variability řezu je dosaženo různou délkou, průměrem stopy, vrtáku, čtyřhranu a stoupáním závitníku. Na výrobu strojních závitníků je používána rychlořezná ocel s příměsí 5% kobaltu. V neposlední řadě je třeba zmínit, že vnitřní závit se pomocí strojního závitníku vyřízne plynule během jednoho pracovního chodu.

Závitník pro jemnou práci

Speciálním druhem závitníků jsou závitníky maticové, s jejichž pomocí lze řezat průběžné závity do profilů, plechů a dalších tenkostěnných materiálů. Pracují tak šetrně, že vytvoří závit bez rizika vylomení materiálu. K tomuto problému velmi často dochází, pokud se takovýto závit pokoušíme vytvořit prostřednictvím standardních sadových závitníků.

Na jakém principu pracuje a jak se používá maticový závitník?

Maticový závitník se vyznačuje dlouhou náběhovou částí, která postupně zvyšuje průměr závitníku a hloubku řezu. Díky tomu není opracovávaný materiál zatížen v jedné chvíli nadměrným tlakem, a tudíž nedochází k jeho deformaci a vylamování. Maticový závitník se používá podobně jako závitník sadový. Při práci je třeba dbát na správný úhel a směr závitníku, aby nedošlo k jeho poškození či znehodnocení výrobku. Hladký průběh vyřezávání vám usnadní řezný olej, díky němuž dosáhnete lepší kluznosti a zároveň potřebného chlazení.