Zlato je ideální nejen pro začínající investory

Nejlevnějšího prodejce zlata v ČR najdete na adrese zlatemince.cz. Prodejnu má v Praze v budově Obecního domu. Ale pozor, prodejna je ve druhém patře! Nikoliv v přízemí.

Abyste nezabloudili, použijte služební vchod (z ulice u Obecního domu) hned vedle výlohy Blanky Matragi a nechejte se vyvézt výtahem do druhého patra. Za nízké ceny získáte zlato i v Brně, v ikonické cihlové budově Dornych, vedle Vaňkovky.

Právě nízká cena a vysoké skladové zásoby přivádí k tomuto tradičnímu prodejci investičního zlata a stříbra nové zájemce o bezpečné uložení finančních prostředků do drahých kovů. Že jsou ceny zlatých cihel a zlatých mincí u tohoto prodejce skutečně nejnižší, se můžete přesvědčit na stránce investiční zlato. Ceník v euro je na stránce investičné zlato.

Přízemní cenou zlata se tento prodejce výrazně odlišuje od ostatních nabídek na trhu. Potvrzuje to i jeho umístění na prvním místě loňského srovnání finančních produktů v kategorii prodejců drahých kovů (soutěž pořádá server Finparáda společnosti Scott & Rose).

Proč je zlato pro investory tak atraktivní?

Hodně lidí si chce svůj majetek nějak rozšířit, případně alespoň udržet na stávající hodnotě. A k tomu se výborně hodí investiční zlato. Jeho největší výhodou z pohledů investorů je, že je velmi poptávané, a proto také jeho cena roste. A na tom se s největší pravděpodobností v dohledné době nic nezmění.

Na rozdíl od jiných komodit není hodnota zlata ohrožena ani žádnými klimatickými, politickými či finančními bouřemi. Právě naopak, v nejistých dobách se jeho cena zvedá. Tehdy po něm totiž bývá ta nejvyšší poptávka.

Díky tomu se jedná o ideální komoditu pro lidi, kteří nechtějí, aby jim jejich majetek znehodnotila inflace.

Které zlato vůbec koupit?

Zatímco protřelí investoři vědí, jaký druh zlata si pořídit, začátečníci s tím mohou mít trochu problémy. Možností je totiž docela dost. Nicméně jen málokterá z nich je dobrá.

Velkým obloukem by se lidé měli vyhnout například nákupu virtuálního zlata. To sice vypadá na první dobrou docela atraktivně, nicméně ne vždy je zlato z jedniček a nul kryto zlatem skutečným.

Podobně přezíravě by se měli začínající investoři dívat i na akcie zlatých dolů. Doly na zlato jsou totiž z velké části vytěžené a ty, které ještě jakž takž fungují, nebudou otevřené dlouho. I v tomto případě se tak jedná o vyhozené peníze.

Mnohem lepší je si pořídit skutečné fyzické zlato, které se dá potěžkat. Ovšem ani v tomto případě bychom neměli brát vše, co se nám dostane do ruky. Například zlaté šperky, ač mohou být jinak vcelku drahé, jakožto investiční komodita neobstojí. Nejenže nemusí být vyrobeny pouze z čistého zlata, ale zároveň se jejich hodnota určuje i dle vizuálních vlastností.

Zájemci o investiční zlato by se tak měli zaměřit jen a pouze na slitky a mince. Zatímco slitky si s ničím jiným splést nejde, pro investiční mince toto neplatí. Existují totiž i různé pamětí mince, které jsou také ze zlata. Ty se pro investiční účely ale vůbec nehodí. Zde je dobré si dávat pozor.

Investiční mince, jež jsou dostupné na našem trhu, často pochází z tuzemských mincoven. Pro slitky to však neplatí. Ty jsou sem dováženy hlavně ze Švýcarska.

Trezor

Pokud si už člověk koupí investiční zlato, měl by mít pro něj připravenou i skrýš. Přeci jen se jedná o docela drahou záležitost. Kdo chce skladovat slitky či mince doma, určitě ocení kvalitní trezor. Ne každý však chce vyhazovat peníze za trezor.

V takovém případě je pak lepší domluvit se s nejbližší bankou a své bohatství uschovat tam. Nutno dodat, že bankovní domy tyto služby také neposkytují zrovna gratis.