Na co dbát při výběru obuvi pro zdravotní sestry?

Práce zdravotních sester je namáhavá, jak psychicky, tak fyzicky. Jelikož jsou celý den na nohou, je třeba dbát na správný výběr obuvi. Ta musí splňovat požadavky týkající se nejen pohodlnosti, ale hlavně bezpečnosti a odolnosti.

Čemu věnovat pozornost?

Zdravotnická obuv se od té běžné odlišuje vyšší podrážkou klínovitého tvaru. Díky tomu dochází k lepšímu prokrvení nohou. Dále se zaměříme na povrch podrážky, jež by měl být v každém případě protiskluzový, odolný proti oděru a dostatečně pružný. Optimálními materiály jsou EVA, PUR nebo pryž. Naprostou nezbytností je anatomicky tvarovaná stélka. Ideálně totiž podepře podélnou a příční nožní klenbu a eliminuje tím vznik ploché nohy. Jelikož jsou zdravotní sestry celý den na nohou, vybíráme obuv o co nejnižší hmotnosti a s tlumícími vlastnostmi. Deformaci prstů předejdeme správnou velikostí boty a prostornou kulatou špičkou.

Široký výběr střihů obuvi

Obuv pro zdravotní sestry nejsou jenom pantofle. Setkáváme se i se sandály a balerínami rozmanitých barev a vzorů. Co se týče střihu, volíme ho dle preferencí. Pantofle s přezkou vynikají vzdušností, noha se v nich potí minimálně. Chodidlo před vlhkostí ochrání pantofle s kulatou perforovanou špičkou. Sandály zajistí stabilitu chodidla, neboť pomocí přezek regulujeme jeho míru obepnutí.

Sesterským halenám dominuje hravost

K další výbavě zdravotních sester patří sesterské haleny. Naštěstí už odzvonilo časům, kdy se jednalo o nevzhledné bílé či modré tuniky. V současnosti se módní trendy dostaly i do této oblasti, proto haleny pro zdravotní sestry hýří atraktivními vzory, barvami a nechybí jim skvěle padnoucí střih. Proto se můžeme setkat s takovými módními prvky, jako jsou límečky, stojáčky, výstřihy do „V“, spadané rukávy apod. Haleny jsou též vybaveny množstvím praktickým kapes a dalších prvků.