Jak se zbavit svého nepojízdného vraku?

Česká republika je baštou automobilového průmyslu. Své vozy u nás vyrábí nejen naše Škodovka, ale i různé přední světové automobilky. Není tedy divu, že má v našich zeměpisných šířkách auto skoro každý.

Problém je, že ne každý ví, jak s takovýmto vozítkem naložit, když už není opravitelné. A přitom je to tak jednoduché.

Nejjednodušší řešení

Spousta lidí nejen v českých zemích jezdí v ojetých autech a jsou se svými motorovými mazlíčky spokojeni. Nicméně takovéto stroje většinou mají dost najeto, což se brzy začne neblaze projevovat na jejich kondici. Někdy i natolik, že už se nedají spravit. V takových případech je dobré prodat auto na náhradní díly.

Je totiž zbytečné do něj neustále lít peníze, když je to víceméně k ničemu. A nechat ho jen tak stát někde u lesa taky nejde. Prodat se dá prakticky jakékoliv motorové vozidlo, nejen osobní auta, ale i ta užitková. Na náhradní díly se skupuje i mnohá zemědělská technika.

Jak to probíhá?

Prodej automobilu na náhradní díly je víceméně velice jednoduchá záležitost, která nás nebude stát víc než hodinu našeho času. Většinou však výrazně méně. Na začátku je potřeba kontaktovat zástupce firmy Zahotove a dohodnout se ním na podmínkách prodeje.

Valná část celého kontraktu se vyřeší po telefonu, kde prodejce informuje kupujícího o značce vozu a jeho stavu. Z toho si kupující udělá alespoň rámcový obrázek o tom, co má čekat. Pak se jen dohodne místo a čas setkání. Vše ostatní se řeší následně mezi čtyřma očima.

Na místě nejprve kupující vůz důkladně prohlédne a následně nacení. Pokud prodejce s cenou souhlasí, sepíše se rychle smlouva a prodejce dostane okamžitě vyplaceny peníze na ruku. O vůz, ať už je v jakémkoliv stavu, se pak postará kupující.

Důležité je, aby u sebe měl prodejce průkaz totožnosti, malý a velký techničák, případně plnou moc majitele vozu, je-li prodávající jen zprostředkovatelem.