Jaký je postup u základové desky na klíč?

Stavba domu se bez základové desky neobejde. Mnoho lidí má pocit, že na výstavbě základovky výrazně ušetří, pokud si ji postaví svépomocí. Ovšem v potaz je třeba brát nejen finanční stránku, ale též množství času, práce, energie a starostí, které zhotovení základů domu obnáší. Základovka od profesionální stavební firmy oproti tomu přináší celou řadu výhod.

O co se jedná?

Základové desky na klíč je možné zhotovit nejen jak pro zděné novostavby, tak i pro dřevostavby. Stavební firma je provádí v rámci balíčku komplexních služeb, které zahrnují výkopové práce, přípravu pro napojení technických rozvodných sítí a kanalizace, pokládku ztraceného bednění, izolace atd. Jakmile je tato prvotní fáze přípravných prací hotová, následuje zalití betonem. Co se týče časové náročnosti, počítejte se 7-10 dny. Je třeba přihlížet k náročnosti prací, sklonu pozemku a počasí.

Výstavba základové desky krok za krokem

Firma TS stavby po geodetickém zaměření nejprve namontuje lavičky, které ohraničí polohu stavby. Následují bagrovací práce, kdy se sejme a odveze nadložní vrstva neboli skrývka. Za pomoci nivelační techniky se zarovná terén a vykopou se základové pásy. Na řadu přichází položení uzemnění, do něhož se později namontuje hromosvod. Další fáze patří protažení inženýrských sítí, složení bednícího systému, vylití základových pásů betonovou směsí, rozvodu a vyspádování kanalizace, vody a elektřiny. Na závěr se základová deska zpevní armovacími kari sítěmi a kamenivem. Všechny jmenované vrstvy jsou zality finální betonovou směsí, která se uhladí do roviny.

Vytvrdnutí není radno uspěchat

Správné vytvrdnutí základové desky trvá přibližně 30 dnů, během nichž deska tzv. zraje, odehrávají se v ní chemické procesy vedoucí ke konečnému vytvrdnutí betonu. Zejména za vysokých teplot je třeba desku pravidelně kropit, neboť při rychlém vyschnutí hrozí její popraskání.