Proč investovat do vysokorychlostního internetu pro firmy


Bez internetového připojení se dnes neobejde opravdu žádná firma, na velikost nehledě. Spolehlivý a rychlý internet je nezbytný pro komunikaci mezi zaměstnanci i se zákazníky a pro přístup k mnoha online nástrojům. Investice do dobrého připojení je tedy nejen nutnost, ale i strategický krok, který vám poskytne spoustu výhod.

Nestačí však mít jakýkoliv internet, pro moderní podnikání potřebujete vysokorychlostní internetové připojení. Společně se podíváme na to, proč rychlost hraje takovou roli, jaké další parametry při výběru zohlednit i jaká jsou specifika remote práce, protože ta je na stabilním připojení závislá opravdu značně.

Jaké výhody přinese firmě vysokorychlostní internet?

Rychlý firemní internet je samozřejmě o něco dražší než základní varianta. Ve chvíli, kdy se snažíte ušetřit všude, kde je to možné, vás tedy může zajímat, jestli se vyplatí platit více za vyšší rychlost. Ano, vyplatí, a to z několika důvodů.

Rychlé a stabilní internetové připojení přispívá k vyššímu výkonu zaměstnanců, kteří tak nemusí neustále čekat, než se jim načte stránka, stáhne soubor nebo software, který potřebují atd. Jen si uvědomte, co děláte, když se vám něco načítá a vy musíte čekat. Dost možná vezmete do ruky telefon a scrollujete na sociálních sítích. Strávíte tím větší množství času, než by se zdálo. Přitom byste ten mobil do ruky vůbec nevzali, kdyby se stránka načetla hned nebo ten soubor, který potřebujete, okamžitě stáhnul.

Uveďme si pár příkladů toho, co stabilní a rychlé internetové připojení přinese zaměstnancům:

  • Mají okamžitý přístup ke službám jako Microsoft 365, kde mohou spolupracovat v reálném čase bez zdržení.

  • Mohou snadno zálohovat data do cloudových služeb jako Dropbox či Amazon Web Services. Firma tedy nepřijde o data a hotovou práci, i kdyby se zaměstnanci rozbil počítač.

  • Jste závislí na e-commerce platformě, jako je Shopify? Při výpadku internetu můžete přijít o tisíce korun.

  • Míváte online hovory s obchodními partnery? Asi nebude působit moc dobře, když vám bude vypadávat připojení.

Podobných příkladů by se dalo najít daleko více. Rychlé připojení vám ve finále přinese konkurenční výhody a z dlouhodobého hlediska se určitě vyplatí.

Jak si vybrat dobrého poskytovatele internetu?

Rozhodli jste se, že jste ochotní si připlatit za lepší internetové připojení a teď přemýšlíte, kde ho hledat? Jděte tam, kde nabízí přímo internet pro firmy. Budete mít záruku, že řešení odpovídá požadavkům podnikatelského prostředí – bavíme se zejména o garantované rychlosti i pro větší množství uživatelů. Internet pro velkou firmu je prostě něco jiného než připojení pro domácnost o 4 členech, kde se bude připojovat maximálně 8 zařízení.

Co dalšího byste měli při vybírání vhodného poskytovatele zohlednit?

  1. Rychlost a stabilitu. O rychlosti již byla řeč, ale stabilita je rovněž klíčová, zejména pokud jsou ve firmě zaměstnanci, kteří trvale pracují s online nástroji a službami. Zvažte i tzv. symetrické připojení (stejnou rychlost nahrávání a stahování) – to je dobré, když často nahráváte/posíláte velké soubory nebo máte videohovory.

  2. Zákaznickou podporu. Když je problém, potřebujete ho rychle vyřešit. Podívejte se, na jakých kanálech vám je poskytovatel schopen poradit (telefonicky, e-mailem, online chat) a jak rychle reaguje.

  3. Recenze a reference. Přečtěte si recenze na internetu, nic lepšího udělat nemůžete.

  4. Flexibilitu a škálovatelnost. Možná časem zjistíte, že zvolený balíček pro vás není ideální

  5.  a potřebujete něco jiného. Bude snadné připojení změnit či navýšit?

  6. Dostupnost a pokrytí. V neposlední řadě je třeba se ujistit, zda poskytovatel působí ve vaší lokalitě.

Zohlednit samozřejmě můžete i cenu. Ta by ale neměla být nejdůležitějším kritériem. Jak jsme uvedli výše, investovat do spolehlivého internetu se vyplatí.

Jak na internet pro vzdálené týmy

V Česku přibývá firem, které fungují kompletně na dálku, tedy nemají žádné fyzické kanceláře. Pak jsou takové, co mají část zaměstnanců na dálku. V tom případě je dobré internetové připojení klíčové jak přímo ve firmě, tak u zaměstnanců doma nebo v místě, kde pracují. Připojení si každý zaměstnanec na home office zařizuje sám, ale můžete doporučit minimální požadovanou rychlost, případně poskytovat finanční příspěvek.

Pro bezpečný internet je dobré, aby se zaměstnanci připojovali přes VPN. Pomůže to ochránit firemní data. VPN totiž vytvoří šifrovaný tunel mezi zaměstnancem a firemní sítí, komunikace je tedy chráněná. To přijde vhod zejména tehdy, že zaměstnanec pracuje někde na veřejné Wi-Fi.

I kdyby někdo provoz na veřejné síti zachytil, informace jsou šifrované, tudíž nečitelné. A samozřejmě VPN umožňuje přístup k firemním datům a službám, jako by zaměstnanec seděl přímo v kanceláři. Pro firmy je vhodné umožnit přístup k interním systémům pouze přes VPN.

Výše jsme nakousli také symetrické připojení. Při spolupráci na dálku je nutností, protože je velmi pravděpodobné, že si zaměstnanci budou často volat a sdílet soubory. Vysoká rychlost nahrávání se hodí i pro zálohování dat online do cloudu. Klasická připojení bývají obvykle nesymetrická, rychlost stahování je vyšší, protože více obsahu stahujeme, než nahráváme. V případě práce na dálku je ale symetrické připojení daleko smysluplnější.

Rychlé internetové připojení si zařiďte třeba hned teď

Investice do stabilního a rychlého internetového připojení je pro firmy zásadní. Pomůže vám k vyšší efektivitě i lepší pověsti u zákazníků. Při spolupráci na dálku je naprostou nutností.

Ještě ho nemáte? Kontaktujte profesionály, kteří vám pomohou najít nejlepší řešení přizpůsobené vašim specifickým potřebám. Obraťte se například na firmu Quantcom.