Petr Vaněček v AAA Auto prosazuje umělou inteligenci

V jakých oborech se dá umělá inteligence využít nejlépe? Prakticky ve všech. Důkazem toho je Aures Holdings, provozovatel známého českého autobazaru AAA Auto. AI úspěšně využívají pro mnoho účelů a nový spoluředitel to jenom podporuje.

V loňském roce se z Petra Vaněčka stal spoluředitel skupiny Aures Holdings. Pozici sdílí s Karolínou Topolovou, která má na starost vztahy s investory a partnery, strategické řízení společnosti, lidské zdroje, marketing, komunikaci či zákaznické centrum. Vaněček si vzal na starost mimo jiné technologickou stránku podnikání, která zahrnuje právě i umělou inteligenci.

Technologická inovace je nezbytná

V AAA Auto už velmi dávno pochopili, že do technologických inovací se vyplatí investovat. Jak vysvětluje Petr Vaněček, do umělé inteligence začali šlapat už v roce 2014, tedy v době, kdy byla ještě v plenkách. Risk je však zisk, a tak jsou dnes oproti konkurenci o hodně vpřed.

Umělá inteligence hraje v AAA Auto svou roli prakticky v celém procesu koupě a prodeje aut. Začíná to už při výběru automobilů, které by se firmě vyplatilo pořídit. Petr Vaněček vysvětluje, že nabídky na trhu skenuje robot, algoritmy hledají nejlepší nabídky a také určují, kde by bylo nejvýhodnější dané auto prodat. AI pak samostatně napíše text inzerátu, a co je zřejmě nejvíce šokující, také odpovídá na dotazy zákazníků na různých linkách.

AI má vynikající výsledky

Podle Petra Vaněčka je umělá inteligence například v callcentru stejně efektivní jako nejlepší lidští operátoři. Neměla by ale být vnímána jako zaměstnanec bez nákladů. Divize Data science, která se zabývá právě AI, čítá téměř 50 lidí. Na AI systémech je třeba stále pracovat, protože technologie jdou rychle kupředu. Petr Vaněček spolu s Karolínou Topolovou se toho ale vůbec nebojí.

Zajímá-li vás více, můžete si poslechnout, co k tématu říká Petr Vaněček v podcastu.