Město Nepomuk

Náměstí Augustina Němejce 63

335 01, Nepomuk

  • +420 371 519 711
www.nepomuk.cz

Předmět činnosti firmy Město Nepomuk

Nepomuk leží v jihovýchodní části Plzeňského kraje, ve vzdálenosti 35 km od Plzně a 25 km od Klatov, na mezinárodní silnici E49 Karlovy Vary - České Budějovice. Město má v současné době zhruba 3800 obyvatel a je sídlem úřadu s rozšířenou působností. Nedaleko města protéká jeden z přítoků Berounky, řeka Úslava. Dominantou krajiny je vrch se známým zámkem Zelená Hora (536 m.n.m.), tyčící se nad Nepomukem. Světový věhlas přinesl městu místní rodák sv. Jan Nepomucký (+1393). Díky bohaté historii, malebné okolní přírodě, množství památek a pestrému kulturnímu životu patří Nepomuk mezi atraktivní, a přitom davy návštěvníků nezahlcené, turistické cíle.

Nejstarší písemná zmínka o Nepomuku souvisí se založením nedalekého cisterciáckého kláštera v roce 1144. Již dříve existující osada Nepomuk, původně zvaná Pomuk, se postupně stala trhovou vsí a centrem správy, řemesel a obchodu pro rozlehlou klášterní doménu. Ve 13. století bylo uděleno Nepomuku hrdelní právo. Tradice klade do míst dnešního města dvě starší osady - Přesanice a Pomuk. Vlastní konstituování Nepomuka, jakožto osídlení městského typu, souvisí pravděpodobně se vznikem a rozvojem stříbrných dolů a rýžováním zlata, jehož pozůstatky jsou ve zdejší krajině dodnes patrné. V okolí hlavního náměstí se nachází síť středověkých štol a podzemních chodeb.

Původní trhová ves obdržela nejpozději roku 1413 městská práva, jako město byla označována ovšem již ve 14. století. V roce 1420 došlo k vypálení kláštera husity a jeho majetek přešel do rukou Švamberků a posléze Šternberků. Díky vrchnosti i samotným panovníkům získalo město rozsáhlé právo várečné i právo konání dvou několikadenních výročních trhů. Největší rozvoj města je spjat s obdobím baroka, kdy byl Nepomuk význačným poutním místem. Roku 1730 určil císař Karel VI. aby Nepomuk, zvaný někdy městem a jindy městečkem, měl již nastálo titul města. Od poloviny 19. století byl Nepomuk téměř sto let sídlem okresního soudu.

Dnes se Nepomuk skládá ze starého města, vilových čtvrtí, které ho obklopují, sídliště Na Vinici a původně samostatných osad Dvorec a Železná Huť, kde je umístěna i železniční stanice. Ve městě je veškerá základní občanská vybavenost. Území správního obvodu ORP Nepomuk má rozlohu 309 km2 a zahrnuje 26 obcí, v nichž žije 11 000 obyvatel.

Další informace o firmě Město Nepomuk

  • IČ : 00256986
  • Počet zaměstnanců : 100
  • Datum založení : 1.1.1973

Klíčová slova

  • město

Merchart.cz Doporučujeme

10% SLEVA na nákup na Merchart.cz
Kupón : IFIRMY10