KANCNER VLASTIMIL

Valašská Polanka 417

756 11, Vsetín

  • +420 603 237 782
www.stukater.webnode.cz

Předmět činnosti firmy KANCNER VLASTIMIL

Š t u k a t é r s t v í je řemeslo zpracovávající pro umělecké a jemné stavební práce sádru. Patří zde i výroba odlitků z umělých kamenů, zhotovování sgrafit a pravých štukových ozdob. V některých částech je štukatérství uměleckým řemeslem: Je to hlavně modelování štukatur, popř. přímo štuků, a barevné i kresebné komponování umělých mramorů.

Počátek štukatérství je zaznamenán ve starém Egyptě, kde byly ze sádry odlévány modely pro sochařské účely. Název štukatérství pochází z italského slova stucco. V Itálii byly během renesance vytvářeny ozdoby z malty, teprve v období baroka a rokoka byla malta nahrazena sádrou, která dovolovala ještě lepší optické a tvarové efekty. Patrně v této době docházi k prvnímu jasnému rozlišení štukatérského řemesla od všeobecného sochařství a stavitelství.

Důležitou vlastností dobrého štukatéra je cit pro zpracování materiálu. Jemnost práce vyžaduje i použití jemného materiálu, štukatérské práce jsou práce určené pro dlouholetý užitek a proto je třeba zpracovávat materiál tak, aby byl trvanlivý a jeho povrch dlouho vydržel v bezvadném stavu.

Opravování poškozených historických budov je pro mne vždy výzva, neboť musím jít po stopách starých štukatérských mistrů, kteří tyto práce prováděli. Opravit jejich díla je mnohdy velice obtížné, neboť musím detailně prozkoumat, který technologický postup je ten správný. I když je tato metoda časově náročnější, ve výsledném efektu jsem rád, že jsem dílo, které je hodno opravovat původním technologickým postupem, uvedl do původního stavu a uchoval tím precizní práci starých mistrů.

Další informace o firmě KANCNER VLASTIMIL

  • IČ : 64135705
  • DIČ : CZ6907105865

Klasifikace a obory firmy KANCNER VLASTIMIL

Klíčová slova

  • štukatér

  • štukování

  • štuky

Merchart.cz Doporučujeme

10% SLEVA na nákup na Merchart.cz
Kupón : IFIRMY10