Domy na klíč, náš budoucí hrad

Domy na klíč, náš budoucí hrad

Nikdy se mi ani nesnilo, že bych mohla žít v domě podle svých nejtajnějších představ. Situace s bydlením je u nás dost složitá a vyžaduje určité postavení, aby člověk dosáhl alespoň na ten základ. Dlouhé roky naše bydlení řešily pronájmy bytů. Taková ta z nouze ctnost, znáte to. 3+1 za 12 tisíc, to je přeci pěkné, to bereme... Jo ještě energie? Aha, tak to už není tak pěkné, ale vzít to musíme. Asi tím prošel každý – nebo alespoň drtivá většina.

Jistě, on si člověk spočítá, kolik tisíc to dělá za rok, pak za dva, a nechce se mu počítat dál. Samozřejmě by bylo lepší ukládat ty peníze do nemovitosti, která nám zůstane. Ano, zcela určitě se to nevyplatí, za to by už byla hypotéka – jako bych vás slyšela. Ale co tak asi jeden nadělá, když jsou děti v plenkách, žena na mateřské a jediný výdělečný element na žádný úvěr nedosáhne.

A tak utrácíme rok za rokem a doufáme, že si časem budeme moci dovolit svou vlastní bytovou jednotku. Třeba malou, nemusí mít ani balkón, na zahradu jsme zapomněli už dávno a paní skromnost nám přistřihla křídla, jak jen mohla. Takto jsem ale smýšlela jen dokud se časem nezačaly otevírat nové možnosti. Děti rostly, příjmy už byly dva a nabídky na hypotéku bychom mohli kosit srpem, kolik se jich najednou všude vynořilo. Snad možná jen zvážit ten úrok, prozkoumat poznámky drobným písmem, a když si s tím dáme pár měsíců práci, to by bylo, aby nebylo!

Říká se, že odvážnému štěstí přeje. Proč se o to alespoň nepokusit, když se banky skoro předbíhají v přetahování o klienta? Zvládli jsme platit vysoké nájmy tolik let s jedním příjmem, zvládneme jistě pokračovat i se dvěma. Kdo by to byl řekl, o co náročnější (ač o poznání příjemnější) úkol bude vybrat lokalitu a typ uspořádání bytu? To bylo najednou zkoumání a přehodnocování. Kam se poděla naše skromnost a přízemnost á la „tohle vlastně zatím stačí“? Ano, asi je to dáno i tím, že tohle už by bylo napořád, ale přeci jen – překonáváme sami sebe.

Byt nebo domeček?

Toť otázka, když jsme zjistili, jak se to cenově pomalu ani neliší. A to nás navedlo na myšlenku „když už, tak ať to stojí za to!" A začali jsme pátrat po domě snů. Abychom se tam všichni vešli, aby měl každý své soukromí, aby to nebylo daleko od města a netuším už teď přesně, kolik takových „aby“ se nám hromadilo na papír. Pak padla historicky důležitá věta: „Takový dům nemůže existovat, mamko! Ty máš divoké představy, to by ti ho museli postavit.“ A v ten okamžik se vkradlo další naše „a proč ne?“

No ale to s sebou nese velké rozhodování, to už vůbec nebude jen tak! Víte, co je firem, které takovou věc umí? Která je ta pravá právě pro naše nároky a požadavky? A pátrání začalo znovu. Napínavá detektivka pro někoho, kdo se tím nikdy dříve nezabýval a kdo byl rád, že sehnal pronájem na dobu neurčitou. Tato varianta zní oproti tomu až moc určitě. Netvrdím však, že to nebylo dobrodružné, vzrušující a tajuplné. Dech se nám tajil při prohlížení těch nádherných domů, u kterých jsme si skoro pokaždé řekli: „To je ono! Ale...“ a nakonec našli důvod proč hledat dál.

Rozhodující proto pak muselo být doporučení. Co jsme měli možnost porovnat, zdravá střední cesta vedla dle většiny názorů na portál firmy DDNK.cz, což jsou domy a dřevostavby na klíč. Jejich krédem je stavět domy lidem tak, aby bydleli za cenu běžného nájemného – a to je oč tu běží! Pak nás ještě oslovil fakt, jakou mají tradici a pečlivě dbají na splnění nejpřísnějších britských, kanadských a německých norem a standardů. No znáte to, není vždy pravidlem, aby firma tak pevně stála za svou věcí. Neméně rozhodující pak bylo i to, že DDNK staví výhradně nízkoenergetické domy, protože úspora v této oblasti je strašně důležitá. Nikdo nechce takový ten únik peněz oknem, to už tu bylo.

Nezastírám, opravdu hodně nás zlákala ještě jedna výhoda. Dozvěděli jsme se totiž, že díky daňovému zvýhodnění zaplatíme v podstatě jen 11 splátek ročně. Ještě nikde a nikdy se nám nestalo, aby nám někdo odpustil dvanáctý měsíc placení nájemného! Jasně, ani tady to není přímo odpuštěno, ale svou pevnou logiku to má. Hned jsme si na kalkulačce webu zkusili vypočítat, jak by asi vypadala – nebo mohla vypadat – naše hypotéka. Jen tak, orientačně, pro nabuzení mysli. Netušila jsem, co všechno se do ní dá zahrnout! Pozemek, projektové dokumentace, samozřejmě stavba domu, ale i kuchyňská linka s vestavěnými spotřebiči a vestavěné skříně! Zkrátka pomoc od A do Z pro nás!

A pak se to stalo

Ano, a to byl onen osudový moment. Původně „jen pro představu“ jsem se chtěla podívat na nějaký katalog domů, co dosahují na výši naší možné hypotéky. Po pár fotkách jsem prohlásila své „končím", jelikož to prostě není fér! Nelze si vybrat, když všechny domy mají něco do sebe a v každém z nich už se vidím věšet záclony. Úplně se mi ty obrázky rozhýbaly, jako fotografie z filmů Harry Potter, jestli jste to viděli. Na zahradě běhají děti, u garáže štěká pes, můj zlatý muž se sekačkou vzorně tvoří anglický trávník a já... já ty záclony, protože představit si ještě bazén, no to bych se nemusela dožít ani první konzultace s firmou!

Dobrá tedy, ještě prý na poslední dva domečky se podíváme. Stejně si pak necháme poradit. Jenže jak jsme u toho počítače seděli, najednou jsme zamrzli a nikdo nemusel říkat půl slova, byl to prostě ON! Jedinečný, nám souzený, pro nás stvořený, náš budoucí dům a přes to nejde vlak! Tečka. Možná si ho ani neprohlížejte, nebo se vám stane to, co nám. A ani bych se nedivila. Jen tak letmo, co jsem si pročetla – v ceně takového nízkoenergetického domu na klíč je krom stavební části dokumentace nadstandardní toaleta a koupelna RICHTER+FRENZEL, záruka 33 let na střechu TONDACH, německá plovoucí podlaha EGGER, nízkoenergetický kotel na elektřinu/plyn, nízkoenergetická okna VEKRA a pak ještě další spousta těch důležitých věcí spojených se stavbou – copak se mi k tomu nesmazatelnému obrazu NAŠEHO domu může do hlavy ještě něco vejít?

Ještě vlastně jedna věc vyžaduje zvláštní zmínku. A to je přístřeší pro našeho plechového miláčka, protože by bylo nelidské a sobecké nastěhovat se do takového domu a dívat se z okna na auto odstavené smutně za plotem. Možnosti parkování tu jsou ve čtyřech variantách již od 129.000,- korun. A víte, co je na tom naprosto ohromující? Právě teď je akce sto tisíc korun dolů z ceny za zděný dům! Sto tisíc! Uvědomujete si, že v tom případě bydlí vaše fáro skoro zadarmo? Nemáte žádný vůz? Nevadí. Určitě si s takovou částkou navíc hravě poradíte, my bychom tedy okamžitě věděli jak ty penízky účelně použít na vybavení interiéru.

Když se sečte 1+1

Schválně jsem si sedla a napsala si na papír pro a proti. Kladů mám k novému domu docela slušný seznam. V záporech se ustrašeně tetelí pouze strach, jestli to zvládneme. Ne ani snad splátky, ty tak jako tak platíme už roky do vzduchu, ale prostě nějak celkově. Je to velký krok a velké sousto, z čehož nevyplyne nic jiného než velká změna! Nevím proč, ale cítím nějakou vnitřní sílu bouchnout si do stolu a ten strach poslat s posledním nájmem někam do vzduchu.

A tak jsme si už jen pustili náš nový večerníček – pro lepší představu, jak se staví dům na klíč, a máme jasno. Schválně se podívejte i vy a neříkejte mi, že tohle není cesta jak přestat vyhazovat tisíce do větru! Mít investici pod kontrolou a svěřit ji do rukou někomu, kdo věci rozumí a s lidskostí vaše sny zhmotní, to by byl hřích nevyužít!