Kde hledat vhodné pracovníky?

V současné době spousta společností poptává kvalifikované pracovníky s odpovídajícím vzděláním a dostatečnou praxí. Malí a střední podnikatelé, kteří nedisponují vlastním personálním oddělením, se zabývají otázkou, kde takové kandidáty sehnat. Ačkoliv existuje nespočetné množství zdrojů, některých byste se měli vyvarovat.

Asi nejmodernějším způsobem vyhledávání vhodných zaměstnanců jsou internetové inzertní portály. Velké firmy spoléhají na placené servery, neboť si mohou takové služby dovolit. Nicméně drobní byznysmeni, kteří potřebují ušetřit každou korunu, se obrací spíše na bezplatné inzerce práce, jako je například Personalistka.cz. Zde můžete zveřejnit nabídku práce zdarma po dobu 30 dnů.

Volná pracovní místa uveřejněte také na své webové stránce, i když je návštěvnost trýznivá. Nikdy totiž nevíte, kdo na vaši stránku zavítá.

Headhunting je pro velké firmy

Zajímavou alternativou je speciální agentura zabývající se lovením hlav, respektive headhuntingem. Touto cestou se najímají zejména úzce profiloví pracovníci, například programátoři, grafici či manažeři. Headhunter, personalista headhunting agentury, sám kontaktuje profesionály s nabídkou práce. Samozřejmostí je diskrétnost, neboť odborníci většinou už mají zaměstnání. Headhunter oslovuje zaměstnance z jiných firem a snaží se je přetáhnout k vám.

Zapomeňte na zaměstnávání známých

Asi každého jako první napadne zaměstnat někoho z kruhu rodiny a přátel. Sice se to zdá jako dobrý nápad, protože daného člověka znáte, ale ve výsledku může docházet k nemilým hádkám. To by nedělalo dobrotu ani v pracovním, ani v osobním životě.

Doporučujeme vstoupit na trh práce nejprve formou inzertních portálů, protože se jedná o nejjednodušší způsob, jak obsadit volné pracovní posty. Pokud napíšete inzerát atraktivně, určitě se vám ozve spousta zájemců, a tak budete mít z čeho vybírat.