Jak vypadá ideální autorádio?

Produkt, bez kterého se v našich automobilech jenom velmi těžko obejdeme. Ano, to je autorádio, které jsme si zvykli používat jak na kratších, tak samozřejmě také na delších cestách. Podíváme-li se do minulosti, tak se rozhodně nejednalo o žádnou samozřejmost. Ještě pár let zpátky nebyla autorádia ani součástí klasické výbavy vozu. Když se podíváme ještě více do historie, je třeba říci, že se jednalo o součást vozu jenom pro toho, kdo na to měl peníze. A co se dozvíme na samotném počátku vývoje?

Důležitá je například informace spojená s tím, že první autorádio se objevilo v roce 1932. Právě to byl rok, kdy se konala výstava rozhlasové techniky. A na ní zazářila společnost Blaupunkt, která zde představila svůj skutečný unikát, kterým byl první lampový přijímač. K dnešním modelům měl samozřejmě ještě daleko, ale už v tu dobu bylo patrné, že od tohoto produktu se vývoj odrazí. A to se také stalo, i když to trvalo poměrně dlouho. Se zajímavou inovací totiž přišla až v roce 1957 společnost Philips. Právě ta představila první tranzistorový přijímač, určený do automobilů. Ten už byl skutečně zlomovým produktem a tak netrvalo dlouho a objevovala se celá řada inovací, které končily zajímavými doplňky, které dnes lze považovat za samozřejmou součást.

Autorádia si prošla vývojem v mnoha oblastech

Pokud začneme svým provedením, je třeba říci, že velmi povedenou inovací byl třeba displej. Nejprve samozřejmě malý, postupně větší a nyní třeba i několika palcový displej, který umožní i dotykové ovládání. Stejně tak nezapomínejme třeba na inovace spojené s bezpečností. Není to jenom kódování rádia, jelikož stejně tak bychom neměli zapomínat třeba na možnost odnímatelných čelních panelů, stejně jako na možnosti spojené třeba s tím, že není problémem využívat i různých čipových karet.

Zlom přišel i v oblasti ovládání. Tlačítka byla postupně nahrazována dotykovými displeji, stejně jako se objevila možnost dálkových ovládání, nebo možnost napojení na ovládání na volantu. To nejvýznamnější se však událo v oblasti přehrávání multimediálních souborů. Už to nebyla jenom schopnost naladit rádiové frekvence, jelikož vývoj byl spojený s možností přehrát kazetu, hudební CD a nyní i jakýkoliv elektronický formát. Nejenom v podobě hudby, jelikož kompatibilita je samozřejmostí i u řady jiných souborů.

Vyberte správně – podle velikosti

Současný výběr možností je skutečně bohatý. Podívejme se na jednotlivé typy, ze kterých dnes můžete vybírat. Začneme konkrétní velikostí. Základem jsou 1din autorádia. Jedná se o dříve velmi oblíbené varianty, určené do menších montážních otvorů ve tvaru obdélníku. Zatímco dříve byly klasikou, dnes už jsou spíše okrajovým sortimentem. I když jsou menšího provedení, rozhodně to neznamená, že 1din autorádia nutně zklamou. Dnes už mohou i přes kompaktní rozměry nabídnout třeba vysouvací dotykové displeje a řadu pokročilých funkcí, které ocení i náročný majitel vozu.

Druhým typem, který je dnes rozšířenější, jsou 2din autorádia. Ty jsou svou velikostí zhruba dvakrát větší a mají podobu výraznějšího obdélníku s podobným poměrem stran. Jejich charakteristikou je hlavně výrazný displej, který bývá dotykový a slouží k samotnému ovládání. 2din autorádio je moderním doplňkem každého vozu, a to zvláště proto, že už neslouží jenom k poslechu hudby, ale je i celým multimediálním centrem, stejně jako může nahradit i řadu dalších zařízení.

Podívejte se i na rozdělení podle typu

Výběr by měl být spojený i s faktem, že současná autorádia můžete rozdělit také podle typu. Prvním z nich jsou univerzální autorádia. Název celkem dobře napovídá, že se jedná o provedení, které je spojeno s možností instalace do jakéhokoliv vozu. Zde nabídne jak své funkce, tak může nabídnout třeba i základní propojení s konkrétním automobilem. O něco dále jsou OEM autorádia, která už jsou určená pro konkrétní značku, typ, nebo modelový rok vozu. A to z toho důvodu, že zde nabídnou pokročilejší kompatibilitu se samotným vozem. Na displeji tak lze sledovat různá oznámení i varování, stejně jako zde není problém ani s možností skrz displej nastavit různé funkce vozu. Je jasné, že OEM autorádio se stává plnohodnotnou, a někdy dokonce i lepší náhradou za originální autorádio, které nám může nabídnout samotná automobilka.

Chytré autorádio nabídne vše, co očekáváte

Z minulosti se podívejme na současnost. Tedy do doby, kdy je ideální součástí vozu takzvané chytré autorádio. To umí nabídnout skutečně mnoho. Začněme jeho parametry. Jsou spojeny třeba s dobrým výkonem, stejně jako stabilním operačním systémem v podobě Androidu, nebo Windows CE. To umožní nejenom instalaci různých dalších funkcí, ale i možnost využít ty současné. Je to třeba přístup k internetu, hraní her, vyřizování emailů, nebo mnoho dalšího. Vše s jistotou pohledného a přesného ovládání skrz displej.

Jelikož mnozí si chytré autorádio pořizují primárně kvůli hudbě, nesmíme zcela logicky zapomenout ani na ně. Konkrétně potom na fakt, že jim je k dispozici automatický FM a AM tuner. Ten není jedinou možností, jak si hudbu poslechnout. Chytrá autorádia dnes slouží spíše už jako multimediální centra, díky čemuž na nich lze přehrát širokou škálu hudebních souborů, stejně jako není problém přehrát i širokou škálu video souborů, nebo si prohlížet obrázky. Samozřejmostí může být nejenom DVD mechanika, ale hlavně slot pro paměť karty, nebo USB vstup, který umožní připojit externí disk, nebo flashku. Samozřejmostí je i Bluetooth, díky čemuž lze spárovat nejenom telefon a následně si užívat streamované hudby.

Nahradíte i několik dalších zařízení

Výhody chytrých autorádií jsou spojeny také s tím, že nám mohou nabídnout i jistoty spojené s tím, že díky nim nahradíte i celou řadu různých jiných zařízení. Lákadlem je třeba GPS modul, který ve spojení s anténou a mapou najde vaši polohu, vypočítá trasu a bezpečně vás dovede do cíle. Když mluvíme o bezpečnosti, nezapomínejme třeba také na handsfree modul, díky kterému nebudete mít jakýkoliv problém s telefonováním během jízdy. Mnozí ocení i možnost připojení couvací kamery, díky které se jakékoliv parkování stane hračkou. Když všechny možnosti sepíšeme na papír, je více než jasné, že kvalitní chytré autorádio může být tím jediným, co nám ve vašem voze bude během jízdy dostačovat.

Koupit správně je základ. Zkuste 2DIN.cz

Nyní byste měli mít jasno v tom, jak autorádia začínala, nebo kam až se posunula. Pokud přemýšlíte nad výměnou toho svého, je třeba znát i ten správný obchod, kde nakoupit. Jako nejlepší v ČR se jeví eshop 2DIN.cz. Ten nabídne bohatý výběr 1din i 2din modelů, stejně jako veškeré příslušenství, které s rádii i ozvučením vozu souvisí. Díky nízkým cenám si budete moci nový model autorádia dovolit i vy.

Že se nejedná jenom o běžný eshop dokládá i to, že v Praze najdete také rozsáhlý showroom. Kromě odborného poradenství zde samozřejmě získáte i možnost si jednotlivé modely naživo prohlédnout a také vyzkoušet. Kdo bude potřebovat, tomu je k dispozici i montážní středisko, kde lze koupený model autorádia ihned namontovat. U řady variant je to dokonce na počkání. Nejenom tedy, že vám 2DIN.cz nabídne možnost koupě, ale nabídne vám i to, že z prodejny budete odjíždět s novým rádiem nikoliv v tašce, ale už přímo ve vašem voze. Neváhejte a prohlédněte si nabídku, která jistě zaujme i vás!