Obce zavádějí efektivní systém pro nakládání s odpady. Pomáhají jim dotace

Čím dál tím více starostů měst a obcí si uvědomuje, že efektivní nakládání s odpady a ochrana životního prostředí by měly být prioritou. V rámci dotací z operačního programu Životní prostředí je jim umožněno zefektivnit třídění odpadu a ušetřit tak na poplatcích za jeho svoz.

Svoz komunálního odpadu je otázka, kterou řeší každá obec. Nejedná se o levnou záležitost, a proto obce velice vítají aktuální dotace z OPŽP, díky kterým ušetří, a navíc přispějí k ochraně životního prostředí.

Kompostéry pro občany

Od začátku roku 2015 navíc obce musí splnit povinnost třídění biologického odpadu. Velmi efektivní variantou jsou kompostéry pro občany, které mohou rovněž financovat z dotací. Tím, že biologický odpad budou zahrádkáři zužitkovávat přímo na své zahradě, sníží se obci poplatky za svoz odpadu.

Motivační systém třídění odpadu

Dotace z OPŽP dále nabízejí možnost efektivního systému třídění odpadu, který motivuje jak obce, tak občany. Vše funguje na principu evidence vytříděného odpadu z jednotlivých stanovišť, která je zajištěna pomocí čárových kódů na určených nádobách. Tyto nádoby budou jednotlivým domácnostem rovněž pořízeny z dotací. Čím více pak obec vytřídí, tím více finančních prostředků od EKO-KOMu, získá, a navíc se jí sníží poplatky za svoz komunálního odpadu. Na základě efektivity třídění pak může jednotlivým domácnostem vyměřit slevu na poplatcích za svoz odpadu.

Možnosti využití dotací z OPŽP

V rámci OPŽP je možné čerpat dotace na sběrné dvory, kompostéry pro občany, rekultivaci starých skládek, svoz a separaci tříděného odpadu či svozovou a manipulační techniku. Dotace pro obce v oblasti nakládání s odpady jsou až do výše 85 %.