Bezlepkové palačinky

Palačinky jsou takovou naší českou klasikou, kterou mnoho z nás miluje již od dětství. Co dělat, když se o slovo přihlásí celiakie či citlivost na lepek, která vás donutí vyřadit ho z jídelníčku? Receptů na bezlepkové palačinky existuje celá řada, většinou však jejich konzistence není optimální, rády se lepí a trhají. My vám přinášíme ozkoušený recept na palačinky s takovou strukturou, na kterou jste zvyklí.

Budete potřebovat následující suroviny:

Vaječný žloutek - 3 ks
Mléko (případně mandlové mléko) - 750 ml
Sůl - 1 špetka
Bezlepková mouka - 200 g (Jizerka, Doves Farm…)
Pohanková mouka - 100 g
Vanilkový cukr - 1 balíček

Máte-li chuť, můžete recept ozvláštnit strouhanou citronovou kůrou. Palačinky můžete potřít marmeládou, krémem z tvarohu, povidly nebo čímkoliv jste zvyklí.

Jak postupovat:

Nejprve si připravíme potřebné suroviny. V této fázi je třeba říct, že je skutečně třeba použít pouze žloutky, nikoliv celá vajíčka, aby těsto nepěnilo a palačinky měly při smažení optimální konzistenci. Vezmeme 100 g pohankové mouky (alternativně lze použít i jáhlovou) a promícháme s 200 g bezlepkové mouky.

Nyní rozšleháme v mléce 3 žloutky s troškou soli a vanilkovým cukrem. Pokud kromě lepku nemůžete ani klasické mléko, nic se neděje. Tyto palačinky jsou výborné i s mandlovým mlékem a na přípravu to nemá vliv. Přimícháme připravenou směs mouky a vše důkladně mixujeme, dokud nevznikne těsto na palačinky. Mělo by být dostatečně řídké, podle hustoty tedy můžeme ještě doředit mlékem.

Pánvičku potřeme rovnoměrně troškou oleje a rozehřejeme. Teprve když je dostatečně horká, můžeme na ni nalít těsto tak, aby se rozprostřelo rovnoměrně po celé ploše. Palačinky pozvolna opečeme nejprve z jedné a pak z druhé strany. Po usmažení je necháme chvíli oschnout. Zdobíme tvarohem, marmeládou, šlehačkou, tvarohem, ovocem, povidly nebo čímkoliv, na co máte zrovna chuť.

TIP: Palačinky jsou na přípravu velmi jednoduché a recepty se dají různě obměňovat. Více inspirace můžete načerpat na blogu http://palacinky.org.