Praktické rady na zařízení dětského pokoje

Pamatujete si na ty časy, kdy s vámi vaše malé děti, ještě jako miminka, spaly ve vaší posteli? Pokud už máte děti trochu větší, možná uvažujete, že jim začnete zařizovat jejich vlastní pokoj. Existují však nějaké praktické rady, jak při vybavování dětského pokoje postupovat tak, aby v něm mělo dítě vše, co potřebuje, a zároveň byl pokoj nadčasový? Nechte se inspirovat našimi radami!

Dětské pokoje pro miminka

Pokud je vaše dítě ještě malé, nemá cenu pro miminko ještě zařizovat jeho vlastní pokoj. Většina rodičů si stejně miminko nechává u sebe v ložnici v jeho vlastní postýlce, aby mu byli v případě potřeby stále nablízku a miminko tak mělo ničím nerušený spánek a vývoj. Konečné rozhodnutí je však pouze v kompetenci rodičů. Pokud jste se rozhodli, že je vaše ložnice z jakéhokoliv důvodu nevhodná pro miminko a začnete s dětským pokojem už teď, myslete při jeho vybavování trochu dopředu.

Do pokojíčku lze již během těhotenství pořídit kompletní dětský nábytek jako je komoda, šatní skříň, postýlka a další nábytek, který má dostatek úložného prostoru a počítá i s volným místem na nové věci. Dětská šatní skříň pro holky i kluky lze pořídit už teď, miminku budou přibývat sezonní věci poměrně rychle a vy tak budete připraveni.

Dobrým tipem je do pokoje pro miminko umístit i přebalovací pult, skříně na hračky nebo hrací deku, myslete však především na bezpečnost miminka. Pro zajištění bezpečí si opatřete krytky na ostré rohy nábytku, aby se o ně miminko neuhodilo, až se bude batolit.

Dětské pokoje pro předškoláky a školáky

Pro školáky je rozestavění jejich pokojíčku odlišné. Jejich pokoj by měl být rozdělen na část, kde budou spát a odpočívat, na část, kde se budou soustředit a učit, a poslední část, ve které si budou hrát. Každá z částí by je měla podporovat v činnosti, na kterou je určená. V zóně pro hraní dětem umožněte mít dostatek místa, aby mohly rozvíjet s hračkami svoji představivost a klidně a pohodlně si hrát.

Hlavní dominantou spací zóny by měla být kvalitní postel. Velmi vhodné jsou dětské postele se zábranou z masivu, které dětem dopřejí pocit bezpečí a jistotu, že během spánku nespadnou. Na výběru postele i matrace si dejte obzvláště záležet, volte nejlépe dětské postele z masivu, které dětem vydrží i několik let.

Část dětského pokoje určená pro učení by neměla být zahlcena zbytečnostmi. Dbejte na to, aby zde děti měly uklizeno a měly klid na domácí úkoly nebo učení. Dobrým tipem je určit místo, kam si děti budou odkládat aktovku a učebnice. Pořiďte jim také pevný a kvalitní stůl se židlí a šuplíky, které se dají zasunout pod psací stůl. Pokud máte více dětí, mělo by mít každé z nich svůj psací stůl. Tuto část pokoje volte do světlých barev, které podporují myšlení a pozornost.