Spolubydlení – aneb jak zmístit celý byt do jednoho pokoje

Čím dál více mladých pracujících lidí již nechce bydlet doma s rodiči, avšak nemají takový příjem, aby si mohli dovolit pronajmout svůj byt. Není proto divu, že spolubydlení je v poslední době tak populární. Pokud i vy patříte mezi ty, kteří mají pronajatý jen pokoj - ať už proto, že nechcete být sami, nebo nemáte zájem investovat téměř veškerý příjem do střechy nad hlavou – nechte se inspirovat tipy, jak z jednoho pokoje udělat ložnici, obývací pokoj i pracovnu.

Vše v jednom

Největší prostor si vyhraďte pro místo ke spánku. I když je nedostatek místa v mnoha pokojích problémem, neodbývejte se instantním řešením jako je rozkládací gauč. Ty totiž nejsou uzpůsobené na dlouhodobé přespávání a časem by to odneslo vaše zdraví, ať už v podobě problémů s páteří nebo nezdravým spánkem. Vždy tedy volte postel. Je už na vašem uvážení, zda, vzhledem k velikosti pokoje, zvolíte dvojlůžko nebo jednolůžko. Pokud máte kolem sebe rádi hodně místa nebo u vás často přespávají návštěvy, ideálním kompromisem je postel s rozměry 140x200.

Jestliže by tak velké lůžko bylo na úkor dalšího prostoru, vyzkoušejte patrovou postel, kterou můžete mít ve stejných rozměrech, ale místo, které pod ní vznikne, můžete využít jako pracovnu s psacím stolem a knihovnou či malý obývák s pohovkou a konferenčním stolkem.

Odkládací plochy a úložné prostory

Pokud potřebujete do jednoho pokoje umístit většinu vaše majetku, může to být problematické. Základem všeho je dostatečně velká šatní skříň. Na ni potom můžete umístit nástavbu nebo papírové krabice, do kterých si můžete odložit, cokoliv budete potřebovat. Výborným pomocníkem jsou i komody, které schovají vaši kosmetiku, nebo toaletní stolek, který zkombinuje zrcadlo s úložným prostorem i místem, kde se pohodlně nalíčíte.

Jestliže máte nízkou postel, nezapomeňte na noční stolek. Skvěle vám poslouží při odkládání věcí i jako prostor pro budík, notebook nebo sklenici pití.

Příjemný prostor pro trávení volného času můžete vytvořit na jakémkoliv prostoru. Chce to jen trochu představivosti a trpělivosti. A i na bydlení v malém pokoji lze najít pozitiva – pravidelný úklid vám zabere jen pár chvil.