Jak je to s koupí ready made firmy?

Pokud se rozhodnete začít podnikat jako právnická osoba, možná vás napadne, že se můžete vyhnout počátečnímu zařizování na úřadech koupí již hotové firmy. Na trhu se skutečně pohybují společnosti, které obchodují s již založenými firmami. Co od toho můžete očekávat?

Chcete-li si pořídit ready made společnost, nejdříve se budete muset rozhodnout, o jakou právní formu máte zájem. Lze si zakoupit ready made s.r.o., akciovou společnost, evropskou společnost, ale i zahraniční formy – ltd. (Velká Británie), Spzoo (Polsko), GmbH (Německo) a další.

Nekupujte firmu z druhé ruky

Přestože je možné koupit si společnost od někoho, kdo pod jejím jménem podnikal dříve, prodej s.r.o. s historií je vždycky trochu riskantní. Nejspíš se najdou nespokojení zákazníci, možná koupíte firmu i s jejími dluhy. Proto si před koupí každou společnost dobře prověřte.

Bezpečnější je pořídit si firmu od společnosti, jež se prodejem s.r.o. přímo zabývá. I mezi takovými se najdou nepoctivci, ale je jich méně. Navíc se od nich dočkáte profesionálního přístupu.

Ptejte se, co dostanete

Většina společností vám v rámci prodeje zajistí veškeré formality, vy jen podepíšete smlouvu a za pár dní můžete začít podnikat pod svou novou firmou. Často lze všechno vyřídit z pohodlí domova – kupříkladu u Incorporated.cz pošlete poptávku přes formulář na webu, vyberete si firmu, kterou potřebujete, a veškeré formality proběhnou formou e-mailové komunikace. Dokonce i smlouvu vám zašlou e-mailem, vy ji podepíšete, naskenujete a zašlete zpátky.

V ceně je zahrnuto vyřízení všech formalit na úřadech, úřední a soudní poplatky, výkaz zisků a ztrát, výpis z obchodního rejstříku, splacený základní kapitál, registrace k dani z příjmu (případně i DPH), předávací protokol k účetnictví a právní dokumentaci.

Prodej s.r.o. má své výhody i nevýhody. Mezi plusy rozhodně patří rychlé vyřízení bez starostí. Někdo si je pořizuje i za účelem lepšího působení na banky, investory a další lidi, kteří se většinou na čerstvě založené firmy koukají skrz prsty. Nevýhoda je snad jediná – o něco vyšší cena. Ve spoustě případů to však za to stojí.