Kuchyňská baterie – jak vybrat tu správnou?

V moderních kuchyních většinu špinavého nádobí sice umyje myčka, ale v žádném případě to neznamená, že by kuchyňská baterie pozbyla své důležitosti. Umýváme pod ní ovoce, zeleniny i jiné různé potraviny a navíc některé z nich jsou designově opravdu povedené a dodávají kuchyni moderní ráz. Jak vypadají některé opravdu elegantní kousky, se můžete podívat i zde.

Kuchyňská baterie – kritéria výběru

V první fázi výběru je nutné ujasnit si, zda potřebujeme stojánkovou nebo nástěnnou baterii. Dále je důležitá rozteč a způsob ovládání (pákové, růžicové a bezdotykové). Stále oblíbenější jsou i termostatické baterie. Výběr tvarů i vzhledu už je jen na vás a stylu zařízení vašeho interiéru. V žádném případě nepodceňujte kvalitu provedení a materiálu.

Kuchyňská baterie

Stojánkové nebo nástěnné?

Asi víte, zda potřebujete baterii nástěnnou nebo stojánkovou, ale není na škodu si jejich rozdíly připomenout. V kuchyni jsou nejčastější baterie stojánkové, které se přidělávají na kuchyňskou desku nebo dřez. Jsou velmi hezké po stránce designové a je jich široký výběr. Samozřejmě i nástěnné baterie vypadají dobře, ale je nutné při výběru mít změřenou rozteč. Určitě to nespletete. U nás se rozlišují pouze dvě možnosti, a to buď 100, nebo 150 mm.

Ušetřete vodu pomocí termostatické baterie

Dnes se neustále mluví o šetření vodou. Proto i při výběru vodovodní baterie je úspora vody velmi důležitým aspektem. V tomto směru jsou ideální směsové nebo termostatické baterie. Oblíbenější jsou v současnosti druhé zmíněné. Díky funkci termostatu si můžete nastavit požadovanou teplotu vody a termostat už si řídí průtok teplé a studené vody. Toto nastavení je stálé, dokud ho zase nezměníte. Není tedy nutné nastavovat baterii při každém použití. I když je její pořízení finančně nákladnější, vynaložené finance se vám vrátí v podobě nejvyšší možné úspory vody. Další rady, jak ušetřit za vodu a zbytečně neplýtvat, naleznete i na těchto stránkách.

Vychytávky pro větší pohodlí

Dřezová baterie nemusí být jen praktický doplněk. Dnešní moderní kousky nabízí mnoho vychytávek a moderních vymožeností. Velmi praktická je např. vytahovací hadice, která vám pomůže s mytím větších hrnců či různých jiných nádob, které nemají příliš praktický tvar. S výsuvnou hadicí velmi pohodlně umyjete i samotných dřez.

Máte dřez umístěný pod oknem? A máte kvůli baterii potíže s otevíráním okna? Pak pro vás máme typ ještě na jednu vychytávku. Existují takové baterie, které můžete v případě potřeby jednoduše zlomit. Okno pohodlně otevřete a poté ji vrátíte tam, kam patří.

Výběr materiálu kvalitní dřezové baterie

Určitě nechcete kupovat každý rok novou baterii, proto vybírejte takovou, která vydrží. V tomto ohledu je velmi důležitý materiál. Dlouhá léta přežijí baterie vyrobené z mosazi nebo jejich slitin. Dlouhou životnost zajistí i keramická kartuš. Ta je běžnou součástí kvalitních výrobků. U levnějších se obvykle vyrábí z platu, který nedokáže odolávat příliš dlouho tlaku vody i vodnímu kameni.

Design do každé domácnosti

Praktickou stránku jsme vyřešili, teď se pustíme do té méně praktické, ale mnohem příjemnější. Baterie se vám také musí líbit a zapadnout do stylu vaší kuchyně. Moderní baterie se dají obvykle pořídit v celé řadě povrchových úprav. Výběr je tedy velmi široký. V kombinaci s nerezovým dřezem nemusíte přemýšlet příliš dlouho. Můžete kombinovat lesklý i matný povrch. U granitového dřezu je to už o něco náročnější. Nejlepší je vybrat baterii s granitovým povrchem. Taková kombinace bude designově naprosto perfektní. Nejjednodušší bude vybírat oba produkty rovnou u stejného výrobce.