Dámské šaty – Šaty na velký den

Jedním z nejdůležitějších dnů, kdy žena potřebuje ty pravé dámské šaty, je svatba. Ne, nemluvíme teď o svatebních šatech, ale o těch šatech, které si na sebe vezmou pozvané dámy. Nemusí se to tak zdát, ale i na jejich výběru je hodně co pokazit. Právě tyto chyby vám mohou zajistit nepříjemné pohledy ostatních pozvaných a někdy dokonce i samotné nevěsty a ženicha. Ať už se chystáte na svatbu své kamarádky nebo sestry, existuje několik pravidel, která byste měla v oblasti svatební módy dodržovat. Některá vám mohou připadat absurdní, jiná zase do očí bijící, ale jejich princip je stejný – raději se jimi řiďte. Abyste se dozvěděly více, přečtěte si následujících pět nepsaných pravidel ohledně toho, jak se obléknout na svatbu vašich nejbližších.

Dámské šaty – Elegance a faux pas

  1. Nenoste bílou.

Ano, jedná se o svatbu, to ale znamená, že bílou by na sobě měla mít hlavně nevěsta. Jedině nevěsta. Ať už v této konzervativní barvě vypadáte sebelépe, alespoň v tento den se jí vyhněte. Nevěsta by měla být v obležení hostů snadno rozpoznatelná od ostatních, takže jakékoliv strhnutí pozornosti na vás by bylo zbytečné, ne-li dokonce trochu trapné. Stejně jako bílou, přehodnoťte i barvy jako béžovou, pudrovou a šampaňskou, pro které se nevěsta také může rozhodnout. Pokud máte tu možnost, raději si zjistěte barvu jejích šatů předem.

Dámské šaty

  1. Nestrhávejte na sebe pozornost.

Tento bod souvisí úzce s tím prvním, ale trochu jiným způsobem. Svatba je den vyhrazený čistě jen pro nevěstu a ženicha, kteří by měli být hlavními hvězdami večera. Nesnažte se tento fakt přebít vaší přehnanou snahou. Vyhněte se všem výrazným prvkům, třeba flitrům, pestrobarevným kamínkům nebo plesovým róbám.

  1. Zjistěte si téma.

Pokud obdržíte pozvánku, důkladně si ji prostudujte. Zjistíte tak, zda se svatba koná v kostele nebo na louce za městem, a podle toho se budete moci obléknout. Pokud bude obřad držen venku v letním horku, neznamená to pro vás však, že si na sebe můžete vzít šortky a tílko. Mnohem lepší volbou jsou v takovém případě letní šaty, třeba s květinovým potiskem, o kterých si můžete více přečíst zde. Naopak pro prostředí kostela byste měla zvolit elegantní, vážnější šaty.

  1. Vyhněte se stereotypu.

I když je svatba zpravidla formální záležitostí, prokažte sobě i ostatním laskavost, a nezapojujte se k té hordě univerzálních černobílých kostýmků. Ano, kombinací těchto barev nic nepokazíte, ale zároveň ze sebe uděláte šedou myš. Nebojte se barev, a to především v létě. K dispozici jsou vám přeci stovky odstínů jak pestrých, tak pastelových barev, tak se nebojte experimentovat. Pokud potřebujete více vizuální inspiraci při výběru těch pravých barev, můžete si přečíst tento článek.

  1. Kupte doplňky.

Každé krásné šaty by měly být doplněny nějakým šperkem nebo kabelkou. Pokud je před vámi dlouhý seznam svateb, kterých se musíte účastnit, kupovat nové šaty se může trošku prodražit, což znamená nástup doplňků. Vhodně zvolené náušnice, náhrdelník nebo třeba pásek můžou v celkovém vzhledu udělat velký rozdíl. Zkuste si koupit šaty v neutrální, jednotné barvě a doplňujte je rozdílnými šperky a psaníčky. Uvidíte, že pokaždé dosáhnete jiného looku. Jen pamatujte, že hluboký výstřih nebo příliš krátká sukně nejsou doplňky. Obzvlášť na svatbě.

Nezapomeňte se usmívat

Chystáte se na svatbu někoho, kdo je vám pravděpodobně blízký, takže byste měla svatebčany podporovat nejen svým skvělým módním vkusem, ale také upřímnou radostí. Uvidíte, že nehledě na to, jak se obléknete, s úsměvem budete vždy vypadat lépe než ti, co se mračí. Možná že díky tomu budete právě tou, která chytí hozenou kytici.