Jak vzniká víno?

Víno je jedním z nejoblíbenějších alkoholických nápojů a má bohatou historii, během níž se utvářelo nejen pěstování, ale také etiketa. Dodnes se tak dodržují přesné postupy. Jakým procesem si víno musí projít, než otevřete láhev?

Bílé víno

Bílé víno se vyrábí z bílých, růžových i modrých hroznů. Prvním krokem je výběr vhodné odrůdy a správné místo na pěstování. Jenom úrodná půda bohatá na minerály a jiné látky může hroznům propůjčit zemitost a vynikající chuť. Poté, co hrozny dozrají, se šetrně sklízí. Sběr probíhá většinou ručně. Dále je potřeba oddělit bobulky od třapin – a to velmi jemně. Třapina se totiž nesmí porušit.

Po tomto procesu se přistupuje k lisování. Většinou se používá hydraulický lis. Čím jemnější je, tím kvalitnější šťáva se získává. Ze vzniklého moštu je potřeba odstranit kal a poté jej pomocí ušlechtilých kvasinek nechat zkvasit. Potom nastává období kvašení, které ovlivní celkovou chuť vína. Nakonec se vínu dopřeje pár kosmetických úprav a může se stáčet do lahví.

Červené víno

Zatímco na bílé víno můžeme použít jakýkoliv typ hroznů, červené víno se vyrábí pouze z hroznů modrých. Stejně jako u bílého se hrozny musí šetrně sesbírat a odstopkovat. Poté se však postup liší, je totiž potřeba z hroznů dostat barvivo, které je ukryto uvnitř bobulí. Ty se tak musí pomlít a následně macerovat. Tento proces trvá až několik týdnů. Následuje lisování, odstranění kalnosti a kvašení. Moderní technologie také zavedla odbourání kyseliny jablečné, díky které výsledné víno není trpké ani ostré, naopak získává lahodnější a výraznější chuť. Nakonec se víno nechá zrát, nejlépe ve dřevěných sudech. Nejlepší volbou jsou speciální sudy přímo na víno, které bývají vypálené, a nápoji tak předají typický nádech.

Podobně jako červené víno se vyrábí i růžové víno. S tím rozdílem, že modré hrozny se nechávají macerovat pouze chvíli, aby víno dostalo typickou růžovou barvu i charakteristickou chuť.