5 důvodů, proč využívat kotvičník zemní jako doplněk stravy

O tom, že mnohé doplňky stravy mohou výrazně přispět k udržení vašeho fyzického i psychického zdraví, netřeba pochybovat. Je ale vždy dobré si důkladně zjistit, jaké vlastně mají účinky a zda jsou právě pro vás vhodné. V poslední době se na trhu objevuje stále více přípravků, které obsahují výtažky z bylinky zvané kotvičník zemní. Jaké mají pozitivní dopady na lidský organismus?

1. Zvýšení sexuální chutě

Jde o bylinku, kterou dříve znala především tradiční asijská medicína. V poslední době se však hojně využívá i v západním světě. Má se za to, že díky obsahu látek dokáže zvyšovat sexuální touhu, a to u mužů i žen. V případě mužů při pravidelném užívání doplňků stravy může docházet ke zlepšení plodnosti a zvýšení hladiny testosteronu.

2. Snížení cholesterolu

Pokud se kotvičník užívá v přiměřeném množství, dá se s jeho pomocí snížit hladina cholesterolu. Vysoký cholesterol je přitom problémem, který souží podstatnou část lidí, zejména v pozdním produktivním věku.

3. Zlepšení kardiovaskulárního systému

Tablety s kotvičníkem, jehož latinský název je tribulus, případně třeba čaje z této bylinky pomáhají zlepšovat funkci srdce a celého srdečního systému.

4. Zlepšení funkce ledvin

Jde o bylinku, která přispívá k močopudnosti. Čistí organismus, a to zejména ledviny, jež pak pracují lépe a dochází k intenzivnějšímu odvádění toxických látek z organismu.

5. Čištění jater

V neposlední řadě některé průzkumy ukazují, že dlouhodobé užívání doplňků stravy, které obsahují výtažky z kotvičníku zemního, napomáhá zlepšit funkci jater a přispívá k jejich obnově.

Kotvičník je vždy nutné užívat střídmě. Existují i situace, kdy by se mu lidé měli naopak spíše vyhýbat. Nedoporučuje se například pro těhotné a kojící ženy, užívat by ho neměli ani muži, kteří trpí zvětšenou prostatou.