Zákonné pojištění, bez kterého se žádný vlastník vozidla neobejde

Povinné ručení - Zákonné pojištění, bez kterého se žádný vlastník vozidla neobejde

Povinné ručení je dnes nedílnou součástí každého vlastníka automobilu. Bez něj by se tzv „život automobilu“ neobešel. Pomáhá hlavně při nehodách, poškození či dokonce odcizení vozu.

V tomto článku se zaměříme, jaká vlastně povinná ručení existují, jak je můžeme zrušit či jaká jsou ta nejlevnější a zároveň i nejlepší.

Co je povinné ručení?

Povinné ručení je zákonné pojištění vozidel, které ze zákona musí mít každé vozidlo, se kterým jezdíme na pozemní komunikaci.

Povinné ručení vás chrání proti škodám vzniklých například bouračkou. Pojištění nechrání vozidlo před škodami, které si sami způsobíte. K takovým to problémům pak slouží pojištění havarijní.

Mohu sjednat povinné ručení online?

Ano. Některé pojišťovny poskytují povinné ručení přímo online, kde si pomocí internetu vyplníte informace o vašem vozidle a o vás. Potřebnou informací o automobilu je například výkon a objem motoru. Ten se však dá dohledat v dokumentaci vozidla nebo případně i odhadnout.

Stačí zadat údaje o vozidle (typ, užití, objem motoru a první registrace) a údaje o vás (jméno, příjmení, adresa). Následuje výběr pojištění, údaje o vozidle a rekapitulace všech zadaných informací.

Dávejte však pozor, že před každým novým pojištěním je nutností vypovědět to staré pokud jej máte a nejedná se o pojištění první.

Využití internetové možnosti povinného ručení je v dnešní době zcela běžnou a nenáročnou formou, jak váš automobil pojistit.

Jak mohu staré povinné ručení ukončit?

Pokud jste se rozhodli požádat o nové povinné ručení, je velmi důležité zrušit to staré. Možností jak toho docílit je několik.

Výpověď smlouvy ke konci pojistnému období

Každá pojistná smlouva se běžně uzavírá na jeden rok. Po uplynutí této doby se platnost automaticky obnoví na další rok. V případě, že chcete povinné ručení ukončit, můžete tak učinit právě v den, kdy je platnost smlouvy přesně rok. To znamená, že ji v daný den jednoduše vypovíte a její platnost se ukončí.

Výpověď dohodou

Pokud nemáte čas čekat na konec platnosti smlouvy, nastává ukončení povinného ručení dohodou přímo s pojišťovnou.

Výpověď do dvou měsíců po uzavření smlouvy

Povinné ručení můžete do dvou měsíců zrušit bez udání důvodu

Výpověď při navýšení pojistného

Zvýšil se vám poplatek za pojistné? V případě, že s takovouto částkou nesouhlasíte, máte nárok od pojistné smlouvy odstoupit do jednoho měsíce od navýšení částky.

Výpověď z důvodu změny vlastníka vozidla

Pokud auto prodáváte, pojistná smlouva končí. Nutné je pojišťovně dodat kopii smlouvy o prodeji vozidla a písemnou výpověď napsanou pojistitelem.

Výpověď z důvodu vyřazení vozidla z evidence

V případě, že vozidlo vyjímáte z dočasně či trvalé evidence, je nutné to oznámit pojišťovně. Záznam o vyřazení z registru a vaši výpověď je důležité pojišťovně dodat.

Jaké je nejlevnější povinné ručení?

Mezi známé pojišťovny patří jednoznačně tyto:

·       Allianz

·       ČSOB pojišťovna

·       Kooperativa

·       Generali

·       Axa

Všechny pojišťovny by na svých webových stránkách měly mít přistup ke kalkulačce, kde si jednoduše můžete výši pojistného spočítat. Stačí zadat několik povinných údajů, na kterých cena závisí a během chvilky si ceny můžete porovnat a vybrat pojišťovnu, která vám nejvíce vyhovuje.

Kromě toho můžete najít i kalkulačky, které vám porovnají nabídky jednotlivých pojišťoven najednou. Jednu z těchto kalkulaček najdete například i zde http://www.povinneruceni.top/srovnani.

Jaké jsou výhody povinného ručení?

Každá pojišťovna má určité výhody při sjednání povinného ručení. Například Allianz vám jako nadstandartní služby nabízí úhradu škod až do 200 milionů korun, a poskytnutí právního poradentství.

ČSOB pojišťovna dodá k povinnému ručení navíc úrazové pojištění do 300 tisíc korun, vysoký limit až do 200 milionů korun, asistenční služby či pojištění škod na vlastním vozidle do 10 tisíc korun.

Co jsou asistenční služby?

V každé pojišťovně jsou navíc k pojištění dodávaný asistenční služby. Jedná se o pomoc na cestách nebo v případě nehody.

Společnost Allianz poskytuje asistenční služby ve formě pomoci na cestách 24 hodin denně, která pomůže s jakoukoliv poruchou, která se vám na cestě přihodila. Součástí je poskytnutí právního poradentství. Základní asistenční služba u Allianz zahrnuje Informace jak postupovat při nehodě, pomoc při vyplňování záznamu o nehodě, telefonická navigace při ztrátě orientace nebo telefonické tlumočení.

U pojišťovny ČSOB je jako asistenční služba zahrnuta odtahová služba při nehodě, opravení vozidla, výměna kol při defektu nebo zajištění tlumočníka.

U Kooperativy můžete díky asistenční službě očekávat příjezd opraváře, odtah vozidla, finanční pomoc, tlumočení nebo právní pomoc.

Povinné ručení je zákonem stanoveným pojištěním pro všechna vozidla, proto dbejte na jeho sjednávání. Doporučujeme povinné ručení pouze u předních pojišťoven, jako je Allianz, ČSOB, Kooperativa či Generali nebo Axa. Pokud si nebudete s čímkoliv vědět rady, je dobré odborníky navštívit přímo v pojišťovně.