Létem dny volna nekončí anebo nezapomeňte na zdravý jídelníček

Čas dovolených zdaleka nekončí. Je pravda, že naše krajina v tomto počasí již k venkovním aktivitám příliš mnoho turistů neláká, takže cílové destinace se soustředí spíše do jižnějších koutů naší zeměkoule. Výběr, zda-li o sebe necháte pečovat hotelový personál se vším všudy, od výměny ručníků a umytí podlah až po připravování pokrmů, nebo se vydáte do většího soukromí apartmánů či kempů, kde budou veškeré úkony ve vaší režii, je zcela na každém. A každá z variant má svá pozitiva. Důležité hlavně je, abyste načerpali novou energii a pobyt si užili.

V kuchyni co nejméně času

Asi se shodneme na tom, že jen málokdo chce trávit dovolenou u sporáku. Ba naopak – v kuchyni hodláme pobývat co možná nejméně, chceme si totiž naplno vychutnávat okolní přírodu, podnikat nejrůznější výlety po okolí, poznávat nová místa. Avšak, nic naplat, jíst se prostě musí. Buď se tedy budete muset stravovat po restauracích, což v některých destinacích nemusí být zrovna nejlevnější varianta, nebo si zajistíte jídlo vlastní. Rychle a dostatečně nasytit všechny členy domácnosti však není zrovna nejlehčí úkol. Pokud je tedy nechcete odbýt polévkami z pytlíku, párky, paštikami či jídly z polotovarů. Žádný z těchto pokrmů nepatří zrovna do zdravé výživy a vhodný není ani pro děti.

Důkladné plánování

Vše si pečlivě naplánujte. Promyslete si, co budete vařit, a podle toho nakupte potřebné suroviny. V zásobě se vyplatí mít hlavně těstoviny a rýži, což jsou pokrmy, které lze připravit na tisíc způsobů. Přibalit si s sebou nezapomeňte ani šikovné kuchyňské pomocníky, kteří vám usnadní práci.

Dovolená v Česku

Ne každý však preferuje exotiku a horké noci. Někteří využívají různých chalup a chat, aby pravidelně, byť třeba jen na víkend, vyrazili z dosahu ruchu měst a užili si klidné přírodní pohody. Za jakéhokoliv počasí. Ať už trávíte v přírodě podzimní víkendy, nebo plánujete zimní dovolenou na horách, neopomeňte v rámci příprav myslet i na to, jakým způsobem bude probíhat stravování. A jestli bude probíhat svépomocí, vsaďte na univerzální zařízení - multifunkční hrnec, který na rozdíl od sporáku lehce převezete z místa na místo. Ušetří vám spoustu práce, zvládne totiž připravit mnoho pokrmů. Ideálním pomocníkem se nejen na chatě stane multifunkční hrnec 8 v 1 MH-02 od společnosti Orava, který disponuje několika funkcemi. Snadno v něm uvaříte vejce, těstoviny, rýži, maso i zeleninu, nebo usmažíte různé specialit. Navíc díky tomu, že potřebuje jen malé množství oleje, budou jídla daleko zdravější a chutnější. Pokud vám pokrm vystydne, není problém ho v něm zase ohřát. Využít ho můžete také při večerním hodování na zahradě - ugriluje zeleninu i maso.

Něco navíc

Ani u dřezu nebudete muset trávit dlouhé chvíle umýváním hory nádobí. Jednotlivé části – skleněnou pokličku, ponorný koš i vnitřní nádobu - lze vyjmout, takže se snadno čistí. Potěší vás rovněž jeho nízké náklady na spotřebu elektřiny. Tak, stravujte se zdravě a chutně, ať už trávíte dny volna či víkendy kdekoli!